Πωγωνήσια μολογήματα: " Η χαρά και η λύπη, έρθαν αντάμα"...
Του Κωνσταντίνου Χρ. Κωστούλα


Το 1925 φτιάχναμε τη στέρνα του σπιτιού για να σταματήσει η τυραγνία να κουβαλάμε νερό από το Λάκκο. Το καλοκαίρι του 1927 την τελείωσε ο μάστορας ο Μαρτσέκης, που ήταν ειδικός στις στέρνες. Τότε παραγγείλαμε τα λούκια σ’ έναν εβραίο* ντενεκτζή*, τον Γιοσέφ, στη Βοστίνα που γύριζε στα χωριά και έκανε και εμπόριο. Θέλαμε νάναι έτοιμα το χινόπωρο που άρχιζαν τα πρωτοβρόχια να μαζέψουμε νερό και να την πλύνουμε. Μια μέρα που είχε έρθει ο Γιοσέφ ο εβραίος στο Δολό και μάζευε τομάρια έρχεται στο σπίτι και λέει της μάνας:

— « Κωστάντω, να μου δώσεις το άλογο να πάω τα τομάρια στη Βοστίνα και να στο γυρίσω να σου φέρω και τα λούκια».

Η Γη παγιδεύει ′′ πρωτοφανή ′′ ποσότητα θερμότητας, λέει η NASA

ΚΡΗΤΗ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 1910 1920

.


Η Κρήτη έναν αιώνα πριν μέσα από ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe. Η ταινία μας μεταφέρει λίγο μετά την εποχή του Καπετάν Μιχάλη με πλάνα από τη δεκαετία 1910 - 1920 κατά την οποία το μουσουλμανικό στοιχείο συνυπάρχει με το νωπό ακόμα αίσθημα της απελευθέρωσης της Κρήτης. Μοναδικά πλάνα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κνωσσό, το αστικό Ηράκλειο αλλά και τον ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με τον μικρό Κούλε, τον όρθιο ακόμα φάρο του Μεγάλου Κούλε, την περιοχή του Λαβυρίνθου αλλά και πλάνα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Εντύπωση ακόμα προκαλούν τα πλάνα από το οθωμανικό νεκροταφείο έξω από την Χανιόπορτα, ο όρθιος ακόμα μιναρές στο κέντρο του Ηρακλείου, η κίνηση στις καστροπορτες εισόδου - εξόδου του Χανδακα, το τσιγαροπωλειο και οι - προφανώς Μουσουλμάνες - μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαυρες ομπρελες και τα καλυμμένα πρόσωπά ...
Αn extremely rare video document of Crete - a century ago - from the French cinema production company Gaumont Pathe ...


Αποποίηση: Το βίντεο δεν προορίζεται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το ακουστικό περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμένα και δεν έχω κέρδος από αυτό το βίντεο. Δεν είμαι κύριος πνευματικών δικαιωμάτων του περιεχομένου. Είναι από την προσωπική μου συλλογή και είναι καθαρά για Διασκέδαση.

All audio and visual parts are the sole property of their respective owners.
This video is purely for entertainment and recreational purposes.
No Copyright infringement intended! All rights go to its rightful owners.

Μεταφόρτωση για εκπαιδευτικούς λόγους από τον χρήστη:
George Vidakis
https://www.youtube.com/watch?v=V1zCx...

Νεμέρτσικα!

Διάσχιση Νεμέρτσικας Δρυμάδες-Πωγωνίσκος
Νεμερτσικα . Όρος Δουσκων mountain nemertsika greece Μπισκοπουλο. 4Kdrone footage.
Νεμέρτσικα
Νεμέρτσικα 2.209μ 20/03/16

Ηλίας Μόσιαλος


Όλα τα εμβόλια επιτελούν τρεις λειτουργίες:
1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο
2. Αν δεν αποτρέψουν τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβαση της νόσου και να αποφύγουμε επομένως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία
3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμας τους ίδιους, εφόσον έχουμε νοσήσει, (γιατί παραμένει λίγο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα το οποίο όμως δεν απειλεί όσους έχουν εμβολιαστεί), και δεδομένου πως μας έχουν ήδη προστατεύσει από τη σοβαρή νόσο.
Τι συμβαίνει με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;
1. Γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τη λοίμωξη αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό.
2. Όσοι κολλήσουν, και έχουν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (AZ), προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοςοκομειο, κατά 96% και 92%, αντίστοιχα.
Δεν μας προστατεύει όμως το εμβόλιο όλους από την ινδική παραλλαγή (Δέλτα). Ένα 4-8 % θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12 (Pfizer))-33 (AZ) % μάλλον θα νοσήσει ήπια εάν κολλήσει την ινδική παραλλαγή (Δέλτα) ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.
Η προστασία των εμβολίων γνωρίζαμε πως ήταν 100% απέναντι στην αγγλική παραλλαγή (την Αλφα). Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο.
Επομένως, το πρόβλήμα δεν είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει, για τους λίγους που θα νοσήσουν σοβαρά.
3. Τα εμβόλια γνωρίζουμε πως αποτρέπουν την μετάδοση κατά 70-90%, αλλά η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Το δε ποσοστό της ενδοοικογενειακής διασποράς έχει αυξηθεί κατά 64%.
Είναι η ινδική παραλλαγή όμως πιο θανατηφόρα;
Με βάση τα μεχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να είναι.
Τότε, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, γιατί υπάρχει πρόβλημα και παγκόσμια ανησυχία;
Υπάρχει πρόβλημα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια.
Ναι, αλλά γιατί έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί;
Και στις 2 χώρες δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 60% των άνω των 16 ετών. Φαίνεται πως τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 60% στην κοινότητα των ενηλίκων ήταν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την Aγγλική παραλλαγή. Στο ποσοστό αυτό προσθέτουμε ένα ακόμη 10-15% όσων έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία γιατί κόλλησαν την νόσο.
Φαίνεται όμως πως αυτά τα ποσοστά αυτά (70-75%) δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα για την ινδική παραλλαγή. Υπολογίζουμε τώρα ότι για να συμβεί αυτό πρέπεινα έχουμε περισσότερους από το 82% των ενηλίκων, είτε με φυσική (επειδή κόλλησαν) είτε με επίκτητη ανοσία (λόγω των εμβολιασμών).
Αυτο όμως που έχει σημασία, είναι πως η Αγγλία, που ειναι η χώρα με τα περισσότερα νέα κρούσματα μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, είναι ταυτόχρονα η χώρα με το μικρότερο αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει πως τα εμβόλια δουλεύουν.
Γιατί όμως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και στην Αγγλία και στο Ισραήλ και γιατι έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και από εμβολιασμένους;
Ο συντριπτική πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων αφορά στους μη εμβολιασμένους (περίπου το 40% των ενηλίκων), στα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, που δεν τους καλύπτουν τα εμβόλια της Pfizer και της ΑΖ (που αντιστοιχεί σε 4 και 8% αντίστοιχα).
Μπορεί όμως να αυξηθεί πέραν του 4% και του 8% ο αριθμός των νέων κρουσματων μεταξύ των εμβολιασμένων;
Ναι, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Όπως εξήγησα στην αρχή, ο βασικός ρόλος του εμβολίου είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου, όχι η πλήρης αποτροπή της λοίμωξης. Άρα μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ θα ειναι θετικό).
Το πρόβλημα βασικά με την ινδική παραλλαγή, την παραλλαγή δέλτα, θα το έχουν οι εξής 3 κατηγορίες
1. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι
2. Τα παιδια που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες στα παιδιά)
3. Το μικρο ποσοστό 4 και 8% στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.
Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Moderna όσον αφορά την αποτέλεσματικοτητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Αλλά δεδομένων των ομοιοτήτων των εμβολίων και των στοιχείων από τα άλλα 2 εμβόλια, δεν θα περίμενα μεγάλη μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι στην παραλλαγή Δέλτα, ούτε για αυτά τα εμβόλια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο που ακολουθεί περιέχει ΠΟΛΥ ΤΡΥΦΕΡΕΣ σκηνές!  

Ο απίστευτος σκύλος που τα κάνει όλα!

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι της Μερόπης. Σας ενημερώσαμε με πρόσφατες αναρτήσεις τις αποφάσεις της κυβέρνησης μέσω της ΡΑΕ περί ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη Νεμέρτσικα (Δουσκο) και στο Κουτσόκρανο. Μια απόφαση που σήκωσε μεγάλη αναταραχή αλλά και συζήτηση. Η Αδελφότητα Μεροπαίων Θεσσαλονίκης με πλούσιο έργο και στήριξη στο χωριό εδώ και πολλά χρόνια απέστειλε άμεσα την επισυναπτόμενη επιστολή για να ενημερώσει αλλά και για να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και να απαντήσουν με διαφάνεια για όλο εγχείρημα.

Τα ιστορικά γεφύρια της Ηπείρου | 3/2/2021 | ΕΡΤ

Τι είναι η ωχρά κηλίδα και πώς αντιμετωπίζεται η θολή όραση

Η ωχρά κηλίδα είναι μία περιοχή που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή. Αυτό το σημείο είναι αυτό ακριβώς που σε βοηθά να βλέπεις τις λεπτομέρειες και να οδηγείς. Αν η ωχρά κηλίδα υπολειτουργεί, παρουσιάζει δηλαδή κάποιου είδους εκφύλιση, τότε η εικόνα που έχουμε μέσω της όρασής μας είναι θολή ή παρουσιάζει παραμόρφωση. Η όραση ενός ατόμου με πάθηση ωχράς κηλίδας επιδεινώνεται τόσο στις κοντινές όσο και στις μακρινές αποστάσεις, κάνοντας την καθημερινότητά του δύσκολη.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν μπορούν να προκαλέσουν πλήρη τύφλωση. Ο ασθενής συνεχίζει να μπορεί να βλέπει κυρίως περιφερειακά, ωστόσο δεν μπορεί να διακρίνει καθαρά λεπτομέρειες της εικόνας στην κεντρική περιοχή.

Μια από τις συχνότερες παθήσεις είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να είναι είτε ξηρή (ατροφική) είτε υγρή. Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ωχρά κηλίδα προκαλώντας οίδημα.