Υπέρταση: Ποιες είναι οι καλύτερες πρωτεΐνες για χαμηλή πίεση












Health Διατροφή

Υπέρταση: Ποιες είναι οι καλύτερες πρωτεΐνες για χαμηλή πίεση

Τι έδειξε νέα μελέτη για τη συσχέτιση των πρωτεϊνών με την αρτηριακή πίεση.


Πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο για υπέρταση η ποικιλία των πρωτεϊνών στην
καθημερινή διατροφή. Πόσες πρωτεΐνες χρειαζόμαστε κάθε μέρα και από
ποιες πηγές.


Αν θέλετε να προστατευθείτε από την υπέρταση, προσέξτε τι είδους
πρωτεΐνες καταναλώνετε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το είδος τους
μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην υψηλή και στην χαμηλή πίεση.



Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι
εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 12.000 εθελοντών και την
συνέκριναν με τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης. Κανένας από τους
συμμετέχοντες δεν έπασχε από υπέρταση (πίεση πάνω από 90/140 mmHg) κατά
την έναρξη της μελέτης.


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, την αρτηριακή πίεση μπορούσε να επηρεάσει τόσο το είδος, όσο και η ποσότητα των πρωτεϊνών.


Σχεδόν οι μισοί ενήλικες πάσχουν από υπέρταση, η οποία είναι μία από
τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όταν αφήνεται χωρίς
θεραπεία, προκαλεί βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα και ανοίγει το δρόμο
για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.


Η διατροφή είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την προστασία
από την υπέρταση. Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά
μακροθρεπτικά συστατικά. Τα άλλα δύο είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες.



Η νέα μελέτη


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 12.177 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 έτη και το 47% ήσαν άνδρες.


Οι ερευνητές κατέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους για τρεις
συνεχόμενες ημέρες. Αναλόγως με τη σύστασή της, τη βαθμολόγησαν
εστιάζοντας σε οκτώ διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών:


  1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  2. Τα επεξεργασμένα δημητριακά
  3. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  4. Το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  5. Τα πουλερικά
  6. Τα ψάρια
  7. Τα αυγά
  8. Τα όσπρια

Για κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες που κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, έπαιρναν έναν βαθμό. Η μέγιστη βαθμολογία ήταν το 8.



Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη βαθμολογία αυτή με τον
κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης έπειτα από 6 χρόνια παρακολούθησης. Στο
μεσοδιάστημα, το 35% των συμμετεχόντων παρουσίασαν πίεση πάνω από 90/140 mmHg.


Τα ευρήματα


Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το κλειδί για χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι να τρώει κανείς ποικιλία πρωτεϊνών.


Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη
ποικιλία σε πρωτεΐνες (βαθμολογία 1-2) όσοι είχαν την υψηλότερη (4 ή
μεγαλύτερη) διέτρεχαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη πηγή πρωτεϊνών μετά την πρώτη, φάνηκε να μειώνει και από λίγο τον κίνδυνο.


Ρόλο όμως έπαιζε και η ποσότητα των πρωτεϊνών. Ωφελημένοι ήταν οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά μέτριες ποσότητες
πρωτεϊνών. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν ελάχιστες και όσοι έτρωγαν πάρα
πολλές, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα με την πίεσή
τους.


Ποια είναι η «μέτρια ποσότητα»; Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), ο μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 1 έως 2 μερίδες πρωτεϊνών (ή 160 γραμμάρια). Οι ασκούμενοι και οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες.


Η AHA τονίζει πως έμφαση πρέπει να δίνουμε:


  • Στις φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί, αρακάς)
  • Στα ψάρια και τα πουλερικά
  • Στα λίγων λιπαρών και τα άπαχα γαλακτοκομικά

Επίσης, έως 3 αυγά την εβδομάδα θεωρούνται ασφαλή για τους
περισσότερους ανθρώπους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι συνήθως χρειάζονται
καθημερινά και ζωικές πρωτεΐνες.


Ωστόσο οι συστάσεις αυτές ισχύουν για τα υγιή άτομα. Οι πάσχοντες από
προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.


ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

 

Υπέρταση: Ποιες είναι οι καλύτερες πρωτεΐνες για χαμηλή πίεση

Health Διατροφή

Υπέρταση: Ποιες είναι οι καλύτερες πρωτεΐνες για χαμηλή πίεση

Τι έδειξε νέα μελέτη για τη συσχέτιση των πρωτεϊνών με την αρτηριακή πίεση.

Πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο για υπέρταση η ποικιλία των πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή. Πόσες πρωτεΐνες χρειαζόμαστε κάθε μέρα και από ποιες πηγές.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από την υπέρταση, προσέξτε τι είδους πρωτεΐνες καταναλώνετε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το είδος τους μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην υψηλή και στην χαμηλή πίεση.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων από 12.000 εθελοντών και την συνέκριναν με τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από υπέρταση (πίεση πάνω από 90/140 mmHg) κατά την έναρξη της μελέτης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, την αρτηριακή πίεση μπορούσε να επηρεάσει τόσο το είδος, όσο και η ποσότητα των πρωτεϊνών.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες πάσχουν από υπέρταση, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όταν αφήνεται χωρίς θεραπεία, προκαλεί βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα και ανοίγει το δρόμο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η διατροφή είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την προστασία από την υπέρταση. Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά. Τα άλλα δύο είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 12.177 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 έτη και το 47% ήσαν άνδρες.

Οι ερευνητές κατέγραψαν λεπτομερώς τη διατροφή τους για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Αναλόγως με τη σύστασή της, τη βαθμολόγησαν εστιάζοντας σε οκτώ διαφορετικές πηγές πρωτεϊνών:

  1. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  2. Τα επεξεργασμένα δημητριακά
  3. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  4. Το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
  5. Τα πουλερικά
  6. Τα ψάρια
  7. Τα αυγά
  8. Τα όσπρια

Για κάθε μία από αυτές τις πρωτεΐνες που κατανάλωναν καθημερινά οι εθελοντές, έπαιρναν έναν βαθμό. Η μέγιστη βαθμολογία ήταν το 8.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη βαθμολογία αυτή με τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης έπειτα από 6 χρόνια παρακολούθησης. Στο μεσοδιάστημα, το 35% των συμμετεχόντων παρουσίασαν πίεση πάνω από 90/140 mmHg.

Τα ευρήματα

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι το κλειδί για χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι να τρώει κανείς ποικιλία πρωτεϊνών.

Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με όσους είχαν την χαμηλότερη ποικιλία σε πρωτεΐνες (βαθμολογία 1-2) όσοι είχαν την υψηλότερη (4 ή μεγαλύτερη) διέτρεχαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση. Επιπλέον, κάθε πρόσθετη πηγή πρωτεϊνών μετά την πρώτη, φάνηκε να μειώνει και από λίγο τον κίνδυνο.

Ρόλο όμως έπαιζε και η ποσότητα των πρωτεϊνών. Ωφελημένοι ήταν οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά μέτριες ποσότητες πρωτεϊνών. Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν ελάχιστες και όσοι έτρωγαν πάρα πολλές, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα με την πίεσή τους.

Ποια είναι η «μέτρια ποσότητα»; Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), ο μέσος ενήλικας χρειάζεται καθημερινά 1 έως 2 μερίδες πρωτεϊνών (ή 160 γραμμάρια). Οι ασκούμενοι και οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες.

Η AHA τονίζει πως έμφαση πρέπει να δίνουμε:

  • Στις φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια, ξηροί καρποί, αρακάς)
  • Στα ψάρια και τα πουλερικά
  • Στα λίγων λιπαρών και τα άπαχα γαλακτοκομικά

Επίσης, έως 3 αυγά την εβδομάδα θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ειδικά οι ηλικιωμένοι συνήθως χρειάζονται καθημερινά και ζωικές πρωτεΐνες.

Ωστόσο οι συστάσεις αυτές ισχύουν για τα υγιή άτομα. Οι πάσχοντες από προβλήματα υγείας, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

 

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου












Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στη χώρα μας. Ο ρόλος
της διατροφής, της άσκησης και του σωματικού βάρους. Από ποια ηλικία
πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές
κακοήθους νόσου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τον
κίνδυνο εκδήλωσής του.


Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκοσμίου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (GCO),
ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος στη χώρα μας.
Ετησίως υπολογίζεται ότι προκαλεί 7.895 περιστατικά, που αντιστοιχούν
στο 12,2% όλων των διαγνώσεων καρκίνου.



Είναι επίσης η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθη όγκο. Ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 3.400 ανθρώπους.


Τι κάνουμε, όμως, για να προστατευθούμε από αυτόν; «Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, σπανίως σκέφτονται την πρόληψη»,
λέει ο Dr. Vi Chiu, διευθυντής των προγραμμάτων Γαστρεντερικής
Ογκολογίας και Μοριακής Ακριβείας στο Ερευνητικό & Κλινικό
Ινστιτούτο The Angeles του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, στο Λος
Άντζελες.


«Ωστόσο ισχύει απολύτως το γνωμικό ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη
θεραπεία. Έχουμε τα μέσα για να προστατευθούμε από τον καρκίνο του
παχέος εντέρου και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε
».


Ο Dr. Chiu τονίζει ότι έξι είναι οι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Να τι συνιστά:



Προσέξτε τη διατροφή σας


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν προστατευτικά εναντίον του. Αυτά είναι:


  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. βρώμη, καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως κ.λπ.)

Αντιθέτως, προσπαθήστε να τρώτε μικρή ποσότητα από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί και ακόμα λιγότερα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως τα λουκάνικα.


Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D επίσης είναι
σημαντική. Μεγάλη διεθνής μελέτη έδειξε πως ο καρκίνος του παχέος
εντέρου είναι συχνότερος σε άτομα με έλλειψη αυτής της βιταμίνης.



Να κάνετε τακτικά τσεκ απ


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Οι ενήλικες μέσου κινδύνου για την ανάπτυξή του, πρέπει να αρχίζουν το τσεκ απ στην ηλικία των 45 ετών. Όσοι όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρέπει να αρχίσουν τις προληπτικές εξετάσεις:


  • Στα 40 τους χρόνια ή
  • Δέκα χρόνια πριν την ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε με τη νόσο ο νεότερος συγγενής τους

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (γονείς, παππούδες, αδέλφια) με καρκίνο παχέος εντέρου.


Οι τρεις εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι:


  • Η κολονοσκόπηση. Γίνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια σε όσους δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT) που ανιχνεύει αίμα στα κόπρανα. Γίνεται μία φορά τον χρόνο
  • Η εξέταση FIT-DNA, που συνδυάζει την FIT με μία άλλη εξέταση, η
    οποία ανιχνεύει αλλοιωμένο DNA στα κόπρανα. Γίνεται κάθε τρία χρόνια

Η πιο αξιόπιστη είναι η κολονοσκόπηση, τονίζει ο Dr. Chiu, προσθέτοντας πως την συνιστά ισχυρά έναντι των υπολοίπων τεστ.


Χάστε τα περιττά σας κιλά


Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, τονίζει ο Dr. Chiu.


Να γυμνάζεστε συστηματικά


Η συστηματική γυμναστική μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του
παχέος εντέρου επειδή μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Τονώνει επίσης το
ανοσοποιητικό σύστημα, εφ’ όσον δεν είναι σε σημείο εξαντλήσεως.


Περιορίστε το αλκοόλ


Ή φροντίστε να το αποφεύγετε εντελώς, συνιστά ο ειδικός. Όπως εξηγεί,
το αλκοόλ είναι τοξικό για το έντερο και μπορεί να του προκαλέσει
βλάβες. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε φλεγμονή και εξασθένηση της ανοσίας
του, με συνέπεια να αναπτυχθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου.


Για να προστατευθείτε, μην υπερβαίνετε το ένα ποτό την ημέρα. Ένα ποτό ισούται με ένα από αυτά που ακολουθούν:


  • 350 ml μπύρα με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή
  • 150 ml κρασί με 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή
  • 45 ml από άλλα ποτά (π.χ. ουΐσκι, τσίπουρο κ.λπ.) με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ

Μην καπνίζετε


Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το
κάπνισμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στην Βρετανική Επιθεώρηση
Καρκίνου (British Journal of Cancer) έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν:


  • Οι καπνιστές διατρέχουν κατά 59% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τον εν λόγω καρκίνου
  • Οι πρώην καπνιστές διατρέχουν κατά 19% μεγαλύτερο κίνδυνο

Ωστόσο όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 20 χρόνια πριν από
την ένταξή τους στη μελέτη, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του
παχέος εντέρου.


ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

 

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις ενός ειδικού ογκολόγου

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου στη χώρα μας. Ο ρόλος της διατροφής, της άσκησης και του σωματικού βάρους. Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές κακοήθους νόσου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσής του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκοσμίου Παρατηρητηρίου Καρκίνου (GCO), ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος στη χώρα μας. Ετησίως υπολογίζεται ότι προκαλεί 7.895 περιστατικά, που αντιστοιχούν στο 12,2% όλων των διαγνώσεων καρκίνου.

Είναι επίσης η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθη όγκο. Ετησίως κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 3.400 ανθρώπους.

Τι κάνουμε, όμως, για να προστατευθούμε από αυτόν; «Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς, σπανίως σκέφτονται την πρόληψη», λέει ο Dr. Vi Chiu, διευθυντής των προγραμμάτων Γαστρεντερικής Ογκολογίας και Μοριακής Ακριβείας στο Ερευνητικό & Κλινικό Ινστιτούτο The Angeles του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

«Ωστόσο ισχύει απολύτως το γνωμικό ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έχουμε τα μέσα για να προστατευθούμε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε».

Ο Dr. Chiu τονίζει ότι έξι είναι οι τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Να τι συνιστά:

Προσέξτε τη διατροφή σας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα δρουν προστατευτικά εναντίον του. Αυτά είναι:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. βρώμη, καφέ ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως κ.λπ.)

Αντιθέτως, προσπαθήστε να τρώτε μικρή ποσότητα από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί και ακόμα λιγότερα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως τα λουκάνικα.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D επίσης είναι σημαντική. Μεγάλη διεθνής μελέτη έδειξε πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνότερος σε άτομα με έλλειψη αυτής της βιταμίνης.

Να κάνετε τακτικά τσεκ απ

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, εάν διαγνωστεί εγκαίρως. Οι ενήλικες μέσου κινδύνου για την ανάπτυξή του, πρέπει να αρχίζουν το τσεκ απ στην ηλικία των 45 ετών. Όσοι όμως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρέπει να αρχίσουν τις προληπτικές εξετάσεις:

  • Στα 40 τους χρόνια ή
  • Δέκα χρόνια πριν την ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε με τη νόσο ο νεότερος συγγενής τους

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού (γονείς, παππούδες, αδέλφια) με καρκίνο παχέος εντέρου.

Οι τρεις εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι:

  • Η κολονοσκόπηση. Γίνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια σε όσους δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Η ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT) που ανιχνεύει αίμα στα κόπρανα. Γίνεται μία φορά τον χρόνο
  • Η εξέταση FIT-DNA, που συνδυάζει την FIT με μία άλλη εξέταση, η οποία ανιχνεύει αλλοιωμένο DNA στα κόπρανα. Γίνεται κάθε τρία χρόνια

Η πιο αξιόπιστη είναι η κολονοσκόπηση, τονίζει ο Dr. Chiu, προσθέτοντας πως την συνιστά ισχυρά έναντι των υπολοίπων τεστ.

Χάστε τα περιττά σας κιλά

Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο παχύ έντερο, τονίζει ο Dr. Chiu.

Να γυμνάζεστε συστηματικά

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου επειδή μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, εφ’ όσον δεν είναι σε σημείο εξαντλήσεως.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ή φροντίστε να το αποφεύγετε εντελώς, συνιστά ο ειδικός. Όπως εξηγεί, το αλκοόλ είναι τοξικό για το έντερο και μπορεί να του προκαλέσει βλάβες. Οι βλάβες αυτές οδηγούν σε φλεγμονή και εξασθένηση της ανοσίας του, με συνέπεια να αναπτυχθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για να προστατευθείτε, μην υπερβαίνετε το ένα ποτό την ημέρα. Ένα ποτό ισούται με ένα από αυτά που ακολουθούν:

  • 350 ml μπύρα με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή
  • 150 ml κρασί με 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή
  • 45 ml από άλλα ποτά (π.χ. ουΐσκι, τσίπουρο κ.λπ.) με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ

Μην καπνίζετε

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το κάπνισμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στην Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου (British Journal of Cancer) έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν:

  • Οι καπνιστές διατρέχουν κατά 59% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τον εν λόγω καρκίνου
  • Οι πρώην καπνιστές διατρέχουν κατά 19% μεγαλύτερο κίνδυνο

Ωστόσο όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 20 χρόνια πριν από την ένταξή τους στη μελέτη, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

 

Πωγωνιανή-Μπόζοβο, 3/4/2022 08:00-09:00 (Time Lapse video A')




Πωγωνιανή-Μπόζοβο, 3/4/2022 15:30-19:00 (Time Lapse video B')