10 σημάδια στα χέρια που φανερώνουν σοβαρότερες παθήσεις

10 σημάδια στα χέρια που φανερώνουν σοβαρότερες παθήσεις και γιατί δεν πρέπει να τα αγνοήσετε






Ορισμένες παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια και
συγκεκριμένα με κάποια συμπτώματα που συνήθως δεν δίνουμε σημασία και
θεωρούμε φυσιολογικά, δεν θα πρέπει να αγνοούνται,αλλά να
αντιμετωπίζονται άμεσα.


Από το μήκος των δακτύλων μέχρι τη δύναμη της λαβής, τα χέρια μας
μπορούν να υποδεικνύουν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά απρόσμενων
καταστάσεων και παθήσεων.


Η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιοπάθειες, η αναιμία και άλλες παθήσεις είναι πιθανό να αποτυπώνονται στα χέρια.


Δείτε στις παρακάτω εικόνες, ποια συμπτώματα στα χέρια συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες:



Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Μήκος δακτύλων και κίνδυνος για αρθρίτιδα



Οι γυναίκες με μήκος παράμεσου μεγαλύτερο από του δείκτη, κάτι που
είναι συνηθέστερο στους άνδρες, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν
οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, έδειξε σχετική μελέτη.


Μία αιτία είναι πιθανότατα τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Το ίδιο
χαρακτηριστικό έχει συνδεθεί με υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις και
λεκτική επιθετικότητα και στα δύο φύλα. Στους άνδρες, ο σημαντικά
μακρύτερος παράμεσος συνδέεται με την απόκτηση περισσότερων παιδιών,
αλλά και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χέρια που τρέμουν και Νόσος του Πάρκινσον




Το τρεμούλιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό,
όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή οι παρενέργειες φαρμάκων, όπως τα
αντιασθματικά και τα αντικαταθλιπτικά. Το τρέμουλο όμως στο ένα χέρι,
μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον ή ιδιοπαθούς
τρόμου, μιας νευρολογικής διαταραχής που προκαλεί ανεξέλεγκτο τρέμουλο
και χρήζει φαρμακευτικής αντιμετώπισης.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χρώμα νυχιών και νεφρική νόσος



Ινδική μελέτη σε 100 πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, έδειξε ότι
στο 36% η βάση των νυχιών ήταν λευκή και το επάνω μέρος καφέ. Το
σύμπτωμα πιθανώς οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών και
χρόνια αναιμία, χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας. Εάν
παρατηρήσετε ανάλογο σύμπτωμα ή κάθετη γραμμή καφέ χρώματος (ένδειξη
μελανώματος, μιας μορφής δερματολογικού καρκίνου|), συμβουλευτείτε
αμέσως γιατρό.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Δύναμη λαβής και καρδιοπάθειες




Η αδύναμη λαβή αποτελεί προγνωστικό δείκτη εμφράγματος, εγκεφαλικού
και πρόωρου θανάτου. Όπως έδειξε εκτενής μελέτη με 140.000
συμμετέχοντες, η δύναμη της λαβής αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόγνωσης και
από την αρτηριακή πίεση, καθώς συνδέεται με τη δύναμη όλων των μυών του
σώματος.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Παλάμες που ιδρώνουν



Εάν ιδρώνουν οι παλάμες σας, μπορεί να βρίσκεστε σε φάση εμμηνόπαυσης
ή να έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. Είναι επίσης ένδειξη
υπεριδρωσίας, μιας παθολογικής κατάστασης που προσβάλλει το 3% του
γενικού πληθυσμού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα
των πασχόντων. Οι περισσότεροι πάσχοντες ιδρώνουν στο ένα από τα δύο
μέρη του σώματος (μασχάλες, παλάμες, πόδια). Ο γιατρός μπορεί να σας
συστήσει αντιιδρωτικό για τη μείωση της παραγωγής ιδρώτα.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Δακτυλικά αποτυπώματα και υπέρταση



Βρετανική μελέτη έδειξε ότι όταν το δακτυλικό αποτύπωμα είναι
σπειροειδές (αντί για κυκλικό ή αψιδωτό) σε ένα ή και περισσότερα
δάχτυλα, είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης. Μάλιστα, οι ερευνητές
διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα δάχτυλα του χεριού παρουσίαζαν
σπειροειδές μοτίβο αποτυπώματος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος
υπέρτασης.


Το μοτίβο του αποτυπώματος υποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς,
προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου σε συγκεκριμένα στάδια της
εγκυμοσύνης, τα οποία μελλοντικά επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής
πίεσης.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χλωμά χέρια και αναιμία



Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, μεταξύ των οποίων η οξεία και η
χρόνια, που οφείλονται σε προβλήματα υγείας, όπως η δρεπανοκυτταρική
νόσος και ο υποθυρεοειδισμός. Όλες οι μορφές συνδέονται με μικρότερη από
τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ένα κοινό
σύμπτωμα της αναιμίας είναι το χλωμό δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των
χεριών και των νυχιών.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Κύρτωση νυχιού και καρκίνος πνευμόνων



 


Η κύρτωση του νυχιού εκδηλώνεται όταν η άκρη του δακτύλου πρήζεται
και το σχήμα του νυχιού παραμορφώνεται. Αν και σπάνια, η κύρτωση του
νυχιού μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων.
Μπορεί επίσης να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για πνευμονική ίνωση και
μεσοθηλίωμα (καρκίνος που αναπτύσσεται στο μεσοθήλιο, τη λεπτή στρώση
ιστού που καλύπτει πολλά από τα εσωτερικά όργανα του σώματος) μέχρι
διαταραχές δυσαπορρόφησης όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Κόκκινες παλάμες και ηπατική νόσος




Το κοκκίνισμα στις παλάμες, μια κατάσταση γνωστή ως ερύθημα Palmar,
αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται επίσης
έντονη θερμότητα στα χέρια λόγω της κατάστασης.


Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Πρησμένες αρθρώσεις και υψηλή χοληστερόλη



Οι εναποθέσεις λίπους πάνω στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι ένα από
τα συμπτώματα μιας πιθανά επικίνδυνης πάθησης που ονομάζεται οικογενής
υπερχοληστερολαιμία. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν έχουν επίπεδα
χοληστερόλης διπλάσια από το φυσιολογικό από τη στιγμή που γεννιούνται.


Στην περίπτωσή τους, η επικάθιση της περιττής χοληστερόλης δεν
παρατηρείται μόνο στις αρτηρίες αλλά και σε ορισμένα σημεία των
τενόντων. Πρόκειται για σκληρά, κιτρινωπά εξογκώματα που προεξέχουν,
καθώς κλείνει κανείς τη γροθιά του.

πηγη

10 σημάδια στα χέρια που φανερώνουν σοβαρότερες παθήσεις

10 σημάδια στα χέρια που φανερώνουν σοβαρότερες παθήσεις και γιατί δεν πρέπει να τα αγνοήσετε

Ορισμένες παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια και συγκεκριμένα με κάποια συμπτώματα που συνήθως δεν δίνουμε σημασία και θεωρούμε φυσιολογικά, δεν θα πρέπει να αγνοούνται,αλλά να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Από το μήκος των δακτύλων μέχρι τη δύναμη της λαβής, τα χέρια μας μπορούν να υποδεικνύουν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά απρόσμενων καταστάσεων και παθήσεων.

Η νόσος του Πάρκινσον, οι καρδιοπάθειες, η αναιμία και άλλες παθήσεις είναι πιθανό να αποτυπώνονται στα χέρια.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες, ποια συμπτώματα στα χέρια συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες:

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Μήκος δακτύλων και κίνδυνος για αρθρίτιδα

Οι γυναίκες με μήκος παράμεσου μεγαλύτερο από του δείκτη, κάτι που είναι συνηθέστερο στους άνδρες, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, έδειξε σχετική μελέτη.

Μία αιτία είναι πιθανότατα τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Το ίδιο χαρακτηριστικό έχει συνδεθεί με υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις και λεκτική επιθετικότητα και στα δύο φύλα. Στους άνδρες, ο σημαντικά μακρύτερος παράμεσος συνδέεται με την απόκτηση περισσότερων παιδιών, αλλά και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χέρια που τρέμουν και Νόσος του Πάρκινσον

Το τρεμούλιασμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό, όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή οι παρενέργειες φαρμάκων, όπως τα αντιασθματικά και τα αντικαταθλιπτικά. Το τρέμουλο όμως στο ένα χέρι, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον ή ιδιοπαθούς τρόμου, μιας νευρολογικής διαταραχής που προκαλεί ανεξέλεγκτο τρέμουλο και χρήζει φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χρώμα νυχιών και νεφρική νόσος

Ινδική μελέτη σε 100 πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, έδειξε ότι στο 36% η βάση των νυχιών ήταν λευκή και το επάνω μέρος καφέ. Το σύμπτωμα πιθανώς οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών και χρόνια αναιμία, χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας. Εάν παρατηρήσετε ανάλογο σύμπτωμα ή κάθετη γραμμή καφέ χρώματος (ένδειξη μελανώματος, μιας μορφής δερματολογικού καρκίνου|), συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Δύναμη λαβής και καρδιοπάθειες

Η αδύναμη λαβή αποτελεί προγνωστικό δείκτη εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Όπως έδειξε εκτενής μελέτη με 140.000 συμμετέχοντες, η δύναμη της λαβής αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόγνωσης και από την αρτηριακή πίεση, καθώς συνδέεται με τη δύναμη όλων των μυών του σώματος.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Παλάμες που ιδρώνουν

Εάν ιδρώνουν οι παλάμες σας, μπορεί να βρίσκεστε σε φάση εμμηνόπαυσης ή να έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. Είναι επίσης ένδειξη υπεριδρωσίας, μιας παθολογικής κατάστασης που προσβάλλει το 3% του γενικού πληθυσμού και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων. Οι περισσότεροι πάσχοντες ιδρώνουν στο ένα από τα δύο μέρη του σώματος (μασχάλες, παλάμες, πόδια). Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αντιιδρωτικό για τη μείωση της παραγωγής ιδρώτα.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Δακτυλικά αποτυπώματα και υπέρταση

Βρετανική μελέτη έδειξε ότι όταν το δακτυλικό αποτύπωμα είναι σπειροειδές (αντί για κυκλικό ή αψιδωτό) σε ένα ή και περισσότερα δάχτυλα, είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα δάχτυλα του χεριού παρουσίαζαν σπειροειδές μοτίβο αποτυπώματος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

Το μοτίβο του αποτυπώματος υποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης, τα οποία μελλοντικά επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Χλωμά χέρια και αναιμία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, μεταξύ των οποίων η οξεία και η χρόνια, που οφείλονται σε προβλήματα υγείας, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος και ο υποθυρεοειδισμός. Όλες οι μορφές συνδέονται με μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ένα κοινό σύμπτωμα της αναιμίας είναι το χλωμό δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των νυχιών.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Κύρτωση νυχιού και καρκίνος πνευμόνων

 

Η κύρτωση του νυχιού εκδηλώνεται όταν η άκρη του δακτύλου πρήζεται και το σχήμα του νυχιού παραμορφώνεται. Αν και σπάνια, η κύρτωση του νυχιού μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για πνευμονική ίνωση και μεσοθηλίωμα (καρκίνος που αναπτύσσεται στο μεσοθήλιο, τη λεπτή στρώση ιστού που καλύπτει πολλά από τα εσωτερικά όργανα του σώματος) μέχρι διαταραχές δυσαπορρόφησης όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Κόκκινες παλάμες και ηπατική νόσος

Το κοκκίνισμα στις παλάμες, μια κατάσταση γνωστή ως ερύθημα Palmar, αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται επίσης έντονη θερμότητα στα χέρια λόγω της κατάστασης.

Παθήσεις που αποτυπώνονται στα χέρια: Πρησμένες αρθρώσεις και υψηλή χοληστερόλη

Οι εναποθέσεις λίπους πάνω στις αρθρώσεις των δακτύλων είναι ένα από τα συμπτώματα μιας πιθανά επικίνδυνης πάθησης που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν έχουν επίπεδα χοληστερόλης διπλάσια από το φυσιολογικό από τη στιγμή που γεννιούνται.

Στην περίπτωσή τους, η επικάθιση της περιττής χοληστερόλης δεν παρατηρείται μόνο στις αρτηρίες αλλά και σε ορισμένα σημεία των τενόντων. Πρόκειται για σκληρά, κιτρινωπά εξογκώματα που προεξέχουν, καθώς κλείνει κανείς τη γροθιά του.

πηγη

Αλλαντίαση: Πότε το φαγητό από την κατάψυξη μπορεί να γίνει θανατηφόρο





Αλλαντίαση: Πότε το φαγητό από την κατάψυξη μπορεί να γίνει θανατηφόρο

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν ποτέ στην κατάψυξη – Ο κίνδυνος για αλλαντίαση


Τίποτα δεν πετάει η κυρία Χρυσούλα, που ό,τι φαγητό μαγειρέψει το μοιράζει σε ταπεράκια και το φυλάσσει στον καταψύκτη.


«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πετάω φαγητό και δεν πετάω τίποτα. Ούτε το ψωμί δεν πετάω» αναφέρει η ίδια στο Mega.



Πρασοσέλινο και κοτόσουπα έχει το σημερινό μενού που προσγειώνονται
στο οικογενειακό τραπέζι ευθύς αμέσως από την κατάψυξη και τους -18
βαθμούς.


«Δείτε το πώς είναι φρεσκότατο. Θα το πάρω θα το βάλω στην κατσαρόλα.
Βέβαια θα το έχω αφήσει λίγες ώρες στον πάγκο να ζεσταθεί. Θα το βάλω
στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και θα το φάμε» λέει η κ. Χρυσούλα.


Πόσες μέρες όμως αντέχουν τα φαγητάστην κατάψυξη;; Ο καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων, Στάθης Γκιαούρης, δίνει την απάντηση.


«Θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σε αυτή τη χαμηλή
θερμοκρασία δεν μπορεί κανένας μα κανένας μικροοργανισμός ν’ αναπτυχθεί»
επισημαίνει ο κ. Γκιαούρης.



Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το βακτήριο έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη;


«Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος και να συντηρηθούν οι μικροοργανισμοί
και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα για τους
μικροοργανισμούς» απαντά ο κ. Γκιαούρης.


Εκτός από το κρέας, άφοβα μπορούμε να καταψύχουμε ψωμί, γάλα, σκληρά τυριά και ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά.



Εν αντιθέσει με τα αυγά, τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό
και τα μαλακά τυριά που δεν πρέπει να μπαίνουν στον καταψύκτη.


«Φυσικά και τα τρώμε τα φασολάκια και άμα περισσέψουν τα βάζω σε τάπερ και τα βάζω κατάψυξη» αναφέρει η κ.Χρυσούλα.


Φασολάκια σε σπιτική κονσέρβα είχε καταναλώσει η 46χρονη
γυναίκα από το Κιάτο που έχασε τη ζωή της από το
βακτήριοτης αλλαντίασηςς.
 Όπως εξηγούν ειδικοί στο LIVE NEWS,
το μοιραίο λάθος έγινε στην αποστείρωση της κονσέρβας χωρίς η γυναίκα να
καταλάβει πως κατανάλωνε μολυσμένα φασολάκια.


«Ο καταναλωτής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι ένα τρόφιμο
αλλοιωμένο στη γεύση ή την οσμή για να ψυλλιαστεί και να πει “α δεν θα
το καταναλώσει”» τονίζει ο Καθηγητής, Στάθης Γκιαούρης.


Γιατί απαγορεύεται το μέλι στα βρέφη;


Το επικίνδυνο βακτήριο της αλλαντίασης δεν κρύβεται όμως μόνο σε
ανεπαρκώς αποστειρωμένες κονσέρβες, όπως στην περίπτωση της 46χρονης
αλλά και στο μέλι, που δια ροπάλου απαγορεύεται να καταναλωθεί από
βρέφη.


«Δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στους πρώτους 12 μήνες ζωής γιατί αυτά τα
σπόρια μπορεί να υπάρχουν επίσης στο μέλι. Μπορούν ν’ αναπαραχθούν μέσα
στο έντερο και να αναπαραχθεί η τοξίνη μέσα στο έντερο του βρέφους»
τονίζει ο κ. Γκιαούρης.


Από την ηλικία των δύο ετών, η μικροχλωρίδα στο έντερο έχει σχηματιστεί και η κατανάλωση μελιού γίνεται χωρίς φόβο.


Πόσες μέρες αντέχει το φαγητό εκτός ψυγείου;


«Δεν βάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ζεστό φαγητό» αναφέρει η κ. Χρυσούλα.


Σωστή απάντηση έδωσε η κυρία Χρυσούλα σύμφωνα με τον καθηγητή,
τονίζοντας ωστόσο πως η θέση ενός φαγητού που βρίσκεται για μέρες εκτός
ψυγείου δεν είναι ο καταψύκτης αλλά ο κάδος απορριμμάτων.


«Σχεδόν αμέσως πρέπει να μπει ψυγείο. Γιατί και μέσα σε λίγες ώρες και δη τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει η ζημιά» αναφέρει ο κ. Γκιαούρης.


«Και τα παίρνουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Για την άλλη μέρα.
Αυτό εδώ και αυτό εδώ. Κλείνουμε καλά την πόρτα γιατί διαφορετικά δεν
έχει καλή ψύξη κι αυτά» μας λέει η κ. Χρυσούλα.


Ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης
λένε οι ειδικοί. Ωστόσο όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, η διαδικασία
ωρίμανσης ξαναξεκινά και πρέπει να καταναλωθεί εντός 24ωρου.


ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

 

Αλλαντίαση: Πότε το φαγητό από την κατάψυξη μπορεί να γίνει θανατηφόρο

Αλλαντίαση: Πότε το φαγητό από την κατάψυξη μπορεί να γίνει θανατηφόρο

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν ποτέ στην κατάψυξη – Ο κίνδυνος για αλλαντίαση

Τίποτα δεν πετάει η κυρία Χρυσούλα, που ό,τι φαγητό μαγειρέψει το μοιράζει σε ταπεράκια και το φυλάσσει στον καταψύκτη.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν μπορώ να πετάω φαγητό και δεν πετάω τίποτα. Ούτε το ψωμί δεν πετάω» αναφέρει η ίδια στο Mega.

Πρασοσέλινο και κοτόσουπα έχει το σημερινό μενού που προσγειώνονται στο οικογενειακό τραπέζι ευθύς αμέσως από την κατάψυξη και τους -18 βαθμούς.

«Δείτε το πώς είναι φρεσκότατο. Θα το πάρω θα το βάλω στην κατσαρόλα. Βέβαια θα το έχω αφήσει λίγες ώρες στον πάγκο να ζεσταθεί. Θα το βάλω στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και θα το φάμε» λέει η κ. Χρυσούλα.

Πόσες μέρες όμως αντέχουν τα φαγητάστην κατάψυξη;; Ο καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων, Στάθης Γκιαούρης, δίνει την απάντηση.

«Θεωρητικά μπορεί να διατηρηθεί επ’ άπειρον. Σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία δεν μπορεί κανένας μα κανένας μικροοργανισμός ν’ αναπτυχθεί» επισημαίνει ο κ. Γκιαούρης.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το βακτήριο έχει ήδη αναπτυχθεί μέσα στα τρόφιμα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη;

«Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος και να συντηρηθούν οι μικροοργανισμοί και όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία τόσο καλύτερα για τους μικροοργανισμούς» απαντά ο κ. Γκιαούρης.

Εκτός από το κρέας, άφοβα μπορούμε να καταψύχουμε ψωμί, γάλα, σκληρά τυριά και ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά.

Εν αντιθέσει με τα αυγά, τα λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα μαλακά τυριά που δεν πρέπει να μπαίνουν στον καταψύκτη.

«Φυσικά και τα τρώμε τα φασολάκια και άμα περισσέψουν τα βάζω σε τάπερ και τα βάζω κατάψυξη» αναφέρει η κ.Χρυσούλα.

Φασολάκια σε σπιτική κονσέρβα είχε καταναλώσει η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που έχασε τη ζωή της από το βακτήριοτης αλλαντίασηςς. Όπως εξηγούν ειδικοί στο LIVE NEWS, το μοιραίο λάθος έγινε στην αποστείρωση της κονσέρβας χωρίς η γυναίκα να καταλάβει πως κατανάλωνε μολυσμένα φασολάκια.

«Ο καταναλωτής αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν είναι ένα τρόφιμο αλλοιωμένο στη γεύση ή την οσμή για να ψυλλιαστεί και να πει “α δεν θα το καταναλώσει”» τονίζει ο Καθηγητής, Στάθης Γκιαούρης.

Γιατί απαγορεύεται το μέλι στα βρέφη;

Το επικίνδυνο βακτήριο της αλλαντίασης δεν κρύβεται όμως μόνο σε ανεπαρκώς αποστειρωμένες κονσέρβες, όπως στην περίπτωση της 46χρονης αλλά και στο μέλι, που δια ροπάλου απαγορεύεται να καταναλωθεί από βρέφη.

«Δεν πρέπει να δίνουμε μέλι στους πρώτους 12 μήνες ζωής γιατί αυτά τα σπόρια μπορεί να υπάρχουν επίσης στο μέλι. Μπορούν ν’ αναπαραχθούν μέσα στο έντερο και να αναπαραχθεί η τοξίνη μέσα στο έντερο του βρέφους» τονίζει ο κ. Γκιαούρης.

Από την ηλικία των δύο ετών, η μικροχλωρίδα στο έντερο έχει σχηματιστεί και η κατανάλωση μελιού γίνεται χωρίς φόβο.

Πόσες μέρες αντέχει το φαγητό εκτός ψυγείου;

«Δεν βάζουμε ποτέ στην κατάψυξη ζεστό φαγητό» αναφέρει η κ. Χρυσούλα.

Σωστή απάντηση έδωσε η κυρία Χρυσούλα σύμφωνα με τον καθηγητή, τονίζοντας ωστόσο πως η θέση ενός φαγητού που βρίσκεται για μέρες εκτός ψυγείου δεν είναι ο καταψύκτης αλλά ο κάδος απορριμμάτων.

«Σχεδόν αμέσως πρέπει να μπει ψυγείο. Γιατί και μέσα σε λίγες ώρες και δη τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνει η ζημιά» αναφέρει ο κ. Γκιαούρης.

«Και τα παίρνουμε και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Για την άλλη μέρα. Αυτό εδώ και αυτό εδώ. Κλείνουμε καλά την πόρτα γιατί διαφορετικά δεν έχει καλή ψύξη κι αυτά» μας λέει η κ. Χρυσούλα.

Ο καταψύκτης είναι σαν ένα κουμπί που σταματά τη διαδικασία ωρίμανσης λένε οι ειδικοί. Ωστόσο όταν το τρόφιμο ξεπαγώσει, η διαδικασία ωρίμανσης ξαναξεκινά και πρέπει να καταναλωθεί εντός 24ωρου.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

 

Πωγωνιανή 1/4/2022

11/4/2022