Ποια διατροφή καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Εκτός από το αλάτι ποια άλλα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε για να μην εμφανίσουμε κατακράτηση υγρών;
- Συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αλατιού και ο περιορισμός
τροφίμων πλούσια σε αλάτι, όπως το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα
λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες
σάλτσες. Τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι
πλούσια σε αλάτι. Σε περίπτωση σοβαρής/ παθολογικής κατακράτησης ίσως
απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για περιορισμό της κατακράτησης.
- Αντικατάσταση του αλατιού με μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και άλλα).
- Επιλέξτε να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε κάλιο
προκειμένου να εξασφαλιστεί καλή ισορροπία της αντλίας καλίου- νατριόυ.
Το νάτριο είναι το συστατικό που ευθύνεται για τις κατακρατήσεις υγρών
στον οργανισμό, ενώ το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η
μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα
όσπρια.
- Αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης νερού (στα 2 λίτρα) προκειμένου να λειτουργούν τα νεφρά και έτσι να απομακρύνεται το νάτριο!
- Αποφυγή γλυκών και γενικότερα τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης.
- Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε νερό και κάποια έχουν διουρητική δράση. (περίπου 90%).
- Συνάμα με την μείωση κόκκινου κρέατος συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών που περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
- Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της ιδιότητας του αλκοόλ να αφυδατώνει τον οργανισμό.
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας με σκοπό τη βελτίωση της
κυκλοφορίας. Η άσκηση όμως δεδομένου ότι αυξάνει τις απώλειες σε υγρά
συστήνεται να γίνεται επαρκής αναπλήρωση των απωλειών που παρατηρούνται
μέσω του ιδρώτα.
iatronet.gr