Αποφάσισε να ανοίξει site και να γράφει τις ειδήσεις στα αρχαία ελληνικά.

Τὸ Βατικάνον καὶ ἡ Βορεία Κορέα
18 Φεβρουαρίου 2021

Picture
Ὅ τι τὸ Βατικάνον ἐστὶν ἤδη ἴσμεν, ἡ μικροτάτη τῆς οἰκουμένης χώρα οὗ ὁ Πάπας οἰκεῖ, ἀλλὰ οἱ πλεῖστοι νομίζουσι πάντας τοὺς ἐκεῖ οἰκοῦντας ἱερέας εἶναι, ὃ μάλιστα ἀπὸ τῆς ἀληθείας ἀπέχει, ἐκεῖ γὰρ ἴσως ὀκτακόσιοι ἱερεῖς ἔνδον τῆς ἱερᾶς πόλεως οἰκοῦσιν... ἀλλὰ τρισχίλιοι ἄλλοι ἄνθρωποι καίπερ τοῦ Βατικάνου πολῖται οὐκ ὄντες ἔνδον αὐτοῦ ἐργάζονται, ὧν οἱ πλεῖστοι καθ' ἡμέραν εἰς τὴν πόλιν εἰσέρχονται καὶ ἐξ αὐτῆς ἐξέρχονται.

τῆς δὲ νόσου Covid-19 ἐν τῇ Ῥώμῃ (οὕτως καὶ πανταχοῦ) διασκεδασθείσης, ἔδοξε τοῖς ἐν τέλει τὸ ἀντίδοτον παρέχειν πᾶσιν οἵτινες ἐντὸς τῆς πόλεως οἰκοῦσιν, ἀμφισβήτησις δὲ ἐγένετο περὶ τοὺς ἐκεῖ ἐργαζομένους ἀλλὰ οὔτε ἐκεῖ οἰκοῦντας οὔτε πολίτας ὄντας, κίνδυνος γάρ ἐστι μὴ τὴν νόσον εἰς τὴν πόλιν εἰσενέγκωσιν· τούτων δὲ οὕτως ἐχόντων, ὁ μὲν τῆς πόλεως ἄρχων, ὁ Giuseppe Bertello, εἶπεν ὅτι ἀναγκαῖον ἔσοιτο τοῖς ἐν τῇ πόλει ἐργαζομένοις τὸ ἀντίδοτον δέχεσθαι καίπερ πολίταις μὴ οὖσιν, κατὰ δὲ τὸ ψήφισμα ὃ ὁ G. B. ἀπέδειξεν οὐκ ἐξέσται τοῦτον τὸν νόμον φυγεῖν, οἵτινες δὲ ἂν μὴ βούλωνται τὸ ἀντίδοτον δέχεσθαι ἴσως ἐκ τῆς ἐργασίας ἐκβληθήσονται· ὅμως δὲ οἵτινες ἂν τῆς ἑαυτῶν ὑγιείας ἕνεκα μὴ δέχεσθαι ἀρνῶνται δυνηθήσονται ἄλλοθι ἐργάζεσθαι ὅπου ἂν ἐλάττοσιν ἀνθρώποις συντύχωσιν.

ἐν δὲ τῷ ἐναντίῳ τοῦ κόσμου μέρει, ἐν τῇ Βορείᾳ Κορέᾳ, ἡ τοῦ Kim Jong-un γυνὴ ὅλου ἔτους ἐξελθόντος αὖθις ἐν τῷ φανερῷ ἐπεφάνη· κατὰ μὲν τὸν τῆς ἀρχῆς φερέφωνον εἰς ἐκείνην τὴν χώραν ἡ νόσος Covid-19 οὐκ ἀφίκετο, ἀλλὰ λέγεται ὅτι, τῆς νόσου ἀφικομένης, ἡ τοῦ ἄρχοντος γυνὴ τὰ πλήθη φεύγει ἵνα μὴ τοῖς ἑαυτῆς υἱοῖς μεταδῷ, ἐπεὶ δὲ ἡ ἐκεῖ παρρησία, ὡς ἔπος εἰπεῖν, τὸ πρῶτον ἆθλον ἐν ἀγῶνι ὑπὲρ τῆς ἐλευθερίας τινὶ οὐ δέξαιτο ἄν, οὐ δυνάμεθα τἀληθῆ εἰδέναι.


"Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών"


Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού
2,04 χιλ. εγγεγραμμένοι
Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών
Μια ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού
 
Πρώτη διαδικτυακή προβολή:
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:00​
Η ταινία διατίθεται δωρεάν από το site του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού στο Youtube και θα είναι διαθέσιμη για δύο εικοσιτετράωρα
 
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού οργανώνει διαδικτυακή προβολή της ταινίας της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού "Φιλοθέη, η Aγία των Αθηνών" ανήμερα της εορτής της Αγίας Φιλοθέης στις 19 Φεβρουαρίου, τιμώντας την γυναίκα της οποίας το όνομα φέρει ο Δήμος. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ γύρω από μια μεγάλη μορφή που έδρασε στην  τότε Αθήνα της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα στην περιοχή που σήμερα είναι ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού.
Η ταινία, της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, την Αττική και σε νησιά, έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κι  έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές.
Η Αγία Φιλοθέη θεωρείται προδρομική μορφή για την Επανάσταση του 1821. Τον 16ο αιώνα, στην κορύφωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια γυναίκα ορθώνει το ανάστημα της. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα, ελευθερώνει άνδρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, ιδρύει το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολείο γυναικών, χτίζει νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται Έλληνες, Τούρκοι και Φράγκοι, προσφέρει καταφύγιο σε κακοποιημένες γυναίκες ασχέτως φυλής και θρησκεύματος. Μέρος της δραστηριότητας αυτής λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της         Φιλοθέης και του Ψυχικού, όπου ήταν τα οικογενειακά της χτήματα.  Για το έργο της και την πίστη της στην ελευθερία του ανθρώπου βασανίστηκε και είχε μαρτυρικό θάνατο το 1589.  

Το πρωτοπόρο κοινωνικό της έργο, συνεχίστηκε από άλλους και άνοιξε το δρόμο για την Ελληνική Επανάσταση.
Η δράση της Αγ. Φιλοθέης αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για ν’ αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.
Έτσι, πέρα από την ταινία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρακολουθήσουμε μεταξύ άλλων σε βίντεο την νεαρή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών  στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι (Νόμπελ Ειρήνης και βραβείο από τη Διεθνή Αμνηστία).

Ν. Θωμαίδης : Προβολή δεκαημέρου πριν την διασπορά στην ανάλυση των λυμάτων

.

Σαρώνουν ψυχοφάρμακα και ναρκωτικές ουσίες εν μέσω πανδημίας. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ , Νίκος Θωμαίδης, μιλώντας στον 98.4 , εξήγησε την μέθοδο με την οποία καθημερινά ελέγχονται τα λύματα της Αττικής στη Ψυττάλεια , ώστε να υπολογίζεται το ιικό φορτίο και η αύξηση του , άρα και η άνοδος της διασποράς του ιού στη κοινότητα. Όπως είπε τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την έξαρση των περιστατικών στη κοινότητα , η εικόνα είναι απολύτως αξιόπιστη από τα δείγματα των λυμάτων για την τάση που διαμορφώνεται, όπως επίσης και για την κάμψη της διασποράς, αντίστοιχα μετά την λήψη μέτρων. Πριν τα τελευταία μέτρα στην Αττική, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, είπε, είχε αυξηθεί σε μια εβδομάδα κατά 200%. Αίσθηση προκαλούν και τα όσα ανέφερε, για την αύξηση μέσα στη πανδημία των ψυχοφαρμάκων και των ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα όπως προκύπτει από την ανάλυση δειγμάτων στα λύματα μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες ουσίες. Ο κ. Θωμαίδης ανέφερε επίσης, ότι στα στοιχεία που συγκεντρώνονται από το Εργαστήριο του, σύντομα θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τις διατροφικές συνήθειες μας εν μέσω πανδημίας, αλλά και για το αν αυξήθηκε η χρήση ουσιών με βιταμίνη D και ψευδάργυρο.

Ομόφωνα καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής η Σταυρούλα Τσιάρα

03 Φεβρουαρίου 2021.

TSIARA STAYROYLA 25 2 20

• Στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα του Πανεπιστημίου, της καθηγήτριας Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων εξελέγη ομόφωνα χθες η κ. Σταυρούλα Τσιάρα.
Η εκλογή της είναι απόρροια του επιστημονικού και διδακτικού της έργου, αποτελεί όμως και μια δικαίωση της πολύχρονης προσφοράς της προς τους πολίτες που χρήζουν παροχής ιατρικής βοήθειας, αλλά και στο πλήθος των νέων ιατρών, τους οποίους «μύησε» στην ιατρική.
Η κ. Τσιάρα στη μέχρι τώρα ακαδημαϊκή και ιατρική της πορεία, έχει πετύχει να συνδυάσει με μοναδικό και σπάνιο τρόπο την ανθρώπινη με την ιατρική πλευρά γι’ αυτό και χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στον ιατρικό κόσμο (όντας Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων), όσο και στην τοπική κοινωνία η οποία δύο φορές την τίμησε, εκλέγοντάς την Περιφερειακή Σύμβουλο.