Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D

.

 Στο σημερινό επεισόδιο θα μιλήσουμε για τη βιταμίνη-D, την προέλευση της και τη βιολογική της δράση. Θα αναλύσουμε για ποιο λόγο η ανεπάρκεια της προκαλεί προβλήματα στο σκελετό μας, και με ποιο μηχανισμό.

Στο σημερινό επεισόδιο θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας άνθρωπος με έλλειψη βιταμίνης D. Πόνους στους μύες, μουδιάσματα, σπασμούς και μυϊκή αδυναμία είναι κάποια από τα συμπτώματα αυτά. Όσο περισσότερα προβλήματα υγείας έχει κάποιος (φαρμακευτική αγωγή, οστεοπόρωση κ.α.), τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιο από αυτά.

Η βιταμίνη D, είναι η πιο σημαντική βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου και γενικά των μεταλλικών ιόντων που απαρτίζουν το σκελετό. Η έλλειψή της οδηγεί σε κάποιες καταστάσεις που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο επεισόδιο και αφορούν την αποδυνάμωση των οστών μας.

Η ήπια ως μέτρια ανεπάρκεια της βιταμίνης, σε ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, συνήθως είναι ασυμπτωματική, δεν έχει δηλαδή κάποια κλινική εμφάνιση. Εξαιτίας αυτού είναι σημαντικό να διερευνούμε με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης και να διορθώνουμε όπου χρειαστεί.
Η σοβαρή έλλειψη, ειδικά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή λήψη διουρητικών - διφωσφονικών, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια συμπτώματα οξείας υπο - ασβεστιαιμίας, κατάστασης ιδιαίτερα επικίνδυνης, η οποία πρέπει να προλαμβάνεται.