Ότι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τον εγκέφαλο



Ότι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τον εγκέφαλο

Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην καρδιοαγγειακή νόσο, την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζουν επίσης τον αυξανόμενο παγκόσμιο επιπολασμό εγκεφαλικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις Καρδιοπάθειες και το Εγκεφαλικό, που παρουσιάστηκαν σε άρθρο ενημέρωσης της Εταιρείας εντός του 2022 στο περιοδικό Circulation.

Οι ειδικοί λένε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης και η διατήρηση άλλων συμπεριφορών υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Η βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνει τη λειτουργική ικανότητα να εκτελεί όλες εκείνες τις διαφορετικές εργασίες για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο εγκέφαλος, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης, της αντίληψης, της μάθησης και της μνήμης, της επικοινωνίας, της επίλυσης προβλημάτων, της κρίσης, της λήψης αποφάσεων και του συναισθήματος.
Η γνωστική έκπτωση και η άνοια παρατηρούνται συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και εγκεφαλοαγγειακή νόσο και υποδηλώνουν πτώση της υγείας του εγκεφάλου. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση της καλής αγγειακής υγείας σχετίζεται με την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξάνεται σημαντικά — ακόμη περισσότερο από το ποσοστό θανάτου από καρδιακές παθήσεις:Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 54 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες το 2020, δηλαδή αύξηση 37% από το 2010 και αύξηση 144% τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2020).
Περισσότεροι από 1,89 εκατομμύρια θάνατοι αποδόθηκαν στη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες παγκοσμίως το 2020, σε σύγκριση με σχεδόν 9 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις.
Οι παγκόσμιοι θάνατοι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξήθηκαν περισσότερο από 44% από το 2010 έως το 2020, σε σύγκριση με αύξηση 21% στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.
Οι θάνατοι από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξήθηκαν κατά 184% τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2020), σε σύγκριση με αύξηση 66% στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις την ίδια περίοδο

Επειδή τα δεδομένα επιπολασμού και θνησιμότητας παρακολουθούνται διαφορετικά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Στατιστική Ενημέρωση δεν προσφέρει συγκρίσιμα εθνικά δεδομένα για το 2020. Ωστόσο, σχεδόν 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ότι έχουν Νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες το 2017. Η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες μαζί ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ όλων των νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού.

“To παγκόσμιο ποσοστό εγκεφαλικών παθήσεων ξεπερνά με ταχύ ρυθμό τις καρδιακές παθήσεις. Το ποσοστό θανάτων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες αυξήθηκε περισσότερο από διπλάσιο την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με το ποσοστό θανάτων από καρδιακές παθήσεις, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε », είπε ο Mitchell SV Elkind, πρώην πρόεδρος της American Heart Association, καθηγητής νευρολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. “Μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς ορισμένοι τύποι άνοιας σχετίζονται με τη γήρανση και πώς ορισμένοι τύποι οφείλονται στην κακή αγγειακή υγεία. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ίδιες συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ενός ατόμου μπορούν επίσης να διατηρήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου. Γίνεται πιο προφανές ότι η μείωση των παραγόντων κινδύνου για αγγειακή νόσο μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά βοηθώντας τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, υγιέστερα, χωρίς καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις».

Η Στατιστική Ενημέρωση του 2022 υπογραμμίζει ορισμένες από αυτές τις έρευνες:Σε μια μετα-ανάλυση 139 μελετών, τα άτομα με υπέρταση στη μέση ηλικία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκπτωση στην γενική γνωστική λειτουργία και περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μειωμένη εκτελεστική λειτουργία, άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47% ή 121,5 εκατομμύρια) στις ΗΠΑ έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, με βάση τα δεδομένα 2015-2018.
Σε μια μετα-ανάλυση διαχρονικών μελετών (με έως και 42 χρόνια παρακολούθησης), τα άτομα με παχυσαρκία είχαν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας.
Το κάπνισμα συσχετίστηκε με 30%-40% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας, με βάση μια μετα-ανάλυση 37 προοπτικών μελετών.

Η ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου:Σε μια μετα-ανάλυση τεσσάρων διαχρονικών μελετών, ο κίνδυνος για άνοια που σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν σχεδόν διπλάσιος.
Στη μελέτη ARIC Neurocognitive (12.515 συμμετέχοντες, μέση ηλικία 57 ετών, 24% Μαύροι συμμετέχοντες, 56% γυναίκες), η κολπική μαρμαρυγή συσχετίστηκε με μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση και άνοια σε διάστημα 20 ετών.
Μια μετα-ανάλυση 10 προοπτικών μελετών (συμπεριλαμβανομένων 24.801 συμμετεχόντων) διαπίστωσε ότι η στεφανιαία νόσος συσχετίστηκε με 40% αυξημένο κίνδυνο κακών γνωστικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας ή της γνωστικής έκπτωσης.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές στο φύλο, τη φυλή/εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ατόμων που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εγκεφαλική νόσο και άνοια, ένδειξη ότι οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας παίζουν επίσης ρόλο:

Από τις 54 εκατομμύρια και πάνω περιπτώσεις της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών παγκοσμίως το 2020, σχεδόν 20 εκατομμύρια ήταν μεταξύ ανδρών, σε σύγκριση με σχεδόν 35 εκατομμύρια γυναίκες. Πάνω από διπλάσιες γυναίκες πέθαναν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες, σε σχέση με τους άντρες

Μια αναδρομική ανάλυση των δεδομένων του Behavioral Risk Factor Surveillance του 2016 βρήκε σημαντικές διαφορές στην υποκειμενική γνωστική έκπτωση μεταξύ των μη λευκών φυλετικών και εθνοτικών ομάδων σε σύγκριση με τους λευκούς ενήλικες στους 20.843 ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με εγκεφαλικό. Σε σύγκριση με τους λευκούς ενήλικες, άλλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν επιδείνωση σύγχυσης ή απώλεια μνήμης που συνέβαλε στη μη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες ή στη δυσκολία στην εργασία, τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές δραστηριότητες έξω από το σπίτι τουλάχιστον μερικές φορές. Μετά από προσαρμογές για το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, το εισόδημα και τις συννοσηρότητες, οι μαύροι ενήλικες είχαν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες και οι ισπανόφωνοι ενήλικες υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να εγκαταλείψουν τις καθημερινές οικιακές δραστηριότητες ή δουλειές. λόγω σύγχυσης ή απώλειας μνήμης. Οι μαύροι ενήλικες είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες και οι Ισπανόφωνοι ενήλικες είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι χρειάζονται βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με τους λευκούς ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα είναι πιθανό να οφείλονται σε κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας που επηρεάζουν αρνητικά τις έγχρωμες κοινότητες κατά τη διάρκεια της ζωής τους..

Οι εκτιμώμενες δαπάνες στις ΗΠΑ για την άνοια υπερδιπλασιάστηκαν από 38,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 1996 σε 79,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Οι δαπάνες για την άνοια ήταν μεταξύ των 10 κορυφαίων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης το 2016.

«Όπως η καρδιαγγειακή νόσος, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η άνοια και άλλες γνωστικές παθήσεις έχουν ένα τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό βάρος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Connie W. Tsao, επικεφαλής της ομάδας μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Αυτό το νέο κεφάλαιο για την υγεία του εγκεφάλου ήταν πολύ σημαντικό να προστεθεί. Τα δεδομένα φέρνουν στο φως τις ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της υγείας του εγκεφάλου και καθιστούν την επικοινωνία πιο εύκολη – αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο.”

Πηγή: American Heart Association (https://newsroom.heart.org/news/whats-good-for-the-heart-is-good-for-the-brain)