ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 29 ΚΑΙ 30/05/2022

Ινομυαλγία: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Ινομυαλγία: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος. Η λέξη είναι σύνθετη από το ινο- (ινώδης ιστός) και -μυαλγία (πόνος στους μυς).

Χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο και όχι σαν νόσος. Νόσος είναι μια ιατρική κατάσταση με ειδική αιτία ή αιτίες και αναγνωρίσιμα σημεία και συμπτώματα. Αντίθετα, σύνδρομο χαρακτηρίζεται ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων καθώς και ιατρικών προβλημάτων που συμβαίνουν μαζί, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη αιτία. Παρά το ότι σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, δεν είναι αμιγώς αρθρίτιδα διότι δεν παρατηρείται φλεγμονή ή βλάβη στις αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κόπωση και να διαταράξει την καθημερινότητα ενός ατόμου.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Self test εύκολα και απλά | Οδηγίες χρήσης


Πότε κρίνεται ότι πρέπει να διενεργήσει κάποιος rapid test σε φαρμακείο ή διαγνωστικό κέντρο

Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα και από την έξαρση της μετάλλαξης Omicron, παρατηρούνται μεγάλες ουρές έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα με τους περισσότερους από τους πολίτες να φτάνουν εκεί για να πραγματοποιήσουν rapid tests.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία διατίθενται προς πώληση τεστ αντιγόνου, τα γνωστά  self tests. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που αναρωτιούνται: τελικά υπάρχει διαφορά μεταξύ των τεστ που πραγματοποιούνται στο σπίτι και των rapid tests στα φαρμακεία; 

Τι είναι το Self Test

Τα Self test είναι ουσιαστικά Rapid Test για τον κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται, δηλαδή, για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν.

Τι είναι το Rapid Test

Τα Rapid Tests ή Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του rapid test μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 90%.

ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ

Νικόπουλος Γ. Επαγρύπνηση αλλά όχι ανησυχία για...
Τρίτη, 24 Μάιος 2022 12:15

Επαγρύπνηση αλλά όχι ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων

Τι λέει ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος

Αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά όχι ανησυχία, σχετικά τις εξελίξεις για την ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Νικόπουλο.

Ο κ. Νικόπουλος εξήγησε πως ήδη από πλευράς του Υπουργείου υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα αλλά χωρίς να υπάρχει ανησυχία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η ευλογιά των πιθήκων δεν προκαλεί την ίδια ανησυχία καθώς ο ιος φαίνεται οτι δεν είναι τόσο μεταδοτικός ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται σε ασυμπτωματική φάση

Σχετικά με το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, τελικά επρόκειτο για περιστατικό ανεμοβλογιάς, αλλά οι υγειονομικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που είχαν.

Ο κ. Νικόπουλος εξήγησε ότι το υπουργείο αναμένεται να δώσει- εάν δεν το έχει ήδη κάνει, τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των περιστατικών που μπορεί να υπάρξουν και στην χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οδηγίες για προστασία είναι οι παρόμοιες με τον κορωνοϊό, δηλαδή οι βασικές αρχές υγιεινής.
«Δεν υπάρχει σύσταση για χρήση εμβολίου»

Ο κ. Νικόπουλος ρωτήθηκε και για το εάν και κατά πόσο έχει υπάρξει σύσταση για χρήση εμβολίου της ευλογιάς. Όπως εξήγησε μέχρι αυτή την στιγμή «δεν υπάρχει σύσταση για χρήση του εμβολίου της ευλογιάς. Ωστόσο, το εμβόλιο έχει χρησιμοποιεί σε προηγούμενες εξάρσεις για να προστατέψει τις στενές επαφές. Είμαστε σε εγρήγορση και θα δούμε ποιες αποφάσεις θα ληφθούν για όλα τα επιμέρους ζητήματα» κατέληξε ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Γράφει Η ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ

Η γιαγιά της Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord, μιλά για την εγγονή της

  • Γράφει η Μαίρη Τζώρα

Το πιο όμορφο δώρο από την εγγονή της, στα βαθιά της γεράματα, δηλ. τα 101 της χρόνια, πήρε η γιαγιά της Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord, που ζει στην πόλη των Ιωαννίνων.

Χθες της έστειλε την όμορφη ευχή της. Περίμενε με αγωνία να την δει στην τηλεόραση, να ερμηνεύει την δική της μπαλάντα. Η Μαίρη Βαζάκα-Γεωργιάδη, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και μίλησε με υπερηφάνεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη «μικρή της».

«Η Αμαντούλα είναι καλός, θετικός άνθρωπος», λέει με όση δύναμη μπορεί να έχει στα 101 της χρόνια. Η εγγονή μου συνεχίζει, «είναι σεμνή και ό,τι κάνει, το κάνει υπεύθυνα, σοβαρά, βγαίνει μέσα από την ψυχή της».

Η κ. Βαζάκα-Γεωργιάδη θυμάται πάντα την εγγονή της να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες του σπιτιού και να τραγουδάει. Μάλιστα μας αποκαλύπτει, πως ήταν παιδί εργατικό και ως «μαθήτρια του Δημοτικού στη Νορβηγία, ήθελε το δικό της χαρτζιλίκι για τον κουμπαρά της, γι’ αυτό το πρωί, πριν πάει στο σχολείο μοίραζε εφημερίδες και φυλλάδια κάτω από τις πόρτες».

Η κ. Γεωργιάδη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, θυμάται τα παιδικά χρόνια της Αμάντας και του αδελφού της Λάμπρου, στα Ιωάννινα. Όπως μας λέει ασχολήθηκε πολύ με τα εγγόνια της, τα είχε ελεύθερα αλλά υπό επιτήρηση. Η οικογένεια Γεωργιάδη έφυγε για τη Νορβηγία, όταν η Αμάντα ήταν 3 ετών. Από τότε μέχρι σήμερα, επισκέπτεται τακτικά τα Γιάννενα, για να βλέπει την κ. Μαίρη, σε γιορτές και τα καλοκαίρια.

Η οικογένεια Γεωργιάδη είναι ιδιαίτερα γνωστή στα Ιωάννινα. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας τα εξής:

«Η Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, κόρη του μηχανικού κου Κωσταντίνου Γεωργιάδη, -τη γιαγιά της κα Μαίρη Βαζάκα την θυμάμαι δασκάλα στο Καπλάνειο και τον παππού της καθηγητή, τον Λάμπρο Γεωργιάδη, στη Ζωσιμαία Σχολή φιλόλογο- εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι της Die Together στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision στο Τορίνο της Ιταλίας.

Η Αμάντα σπουδάζει Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Trondheim της Νορβηγίας παράλληλα με τη μουσική της καριέρα. Καλή επιτυχία Αμάντα! Καλή επιτυχία Ελλάδα!» έγραψε χαρακτηριστικά.

 

HAPPY TRAVELLER

HAPPY TRAVELLER
_
Vostiniotis plus                                         Κώστας Γκόγκος και Σπύρος Καρακίτσιος

Δημοφιλείς μεταφορτώσεις (Tasos Dousis 1 / 200)

Tasos Dousis

Ρίο ντε Τζανέιρο

Οι ΕΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση ταξιδεύουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο - Μέρος 1ο
Οι ΕΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση ταξιδεύουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο - Μέρος 2ο

Περιήγηση με τα πόδια στις πυραμίδες της Γκίζας και τη Μεγάλη Σφίγγα


Pyramids of Giza and Great Sphinx Walking Tour - 4KUHD - with Captions

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ