Τι βρήκε ο πρώτος «τουρίστας» στο Πωγώνι!

 .

Στο προηγούμενο σημείωμά μου (28-3-2024 «Πωγώνι. Αναζητώντας τον «ξεχασμένο τουρισμό») στον «Πρωϊνό Λόγο» κατέληγα με ένα απογοητευτικό και έντονα αποκαρδιωτικό προσκλητήριο: «Ελάτε να γνωρίσετε τα ερημοχώρια μας, να ακούσετε τον αντίλαλο της ερημιάς. Να περπατήσετε σε ξεχασμένα μονοπάτια. Να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον με περισυλλογή και μια σιωπηλή μοναξιά». Δεν πήρα, και δεν περίμενα, να πάρω κάποια «αρμόδια» στατιστική απάντηση για την περιγραφόμενη ερημοποίηση και εγκατάλειψη των χωριών του Πωγωνίου και του «ξεχασμένου τουρισμού». Η σιωπή ήταν βέβαια μια επιβεβαίωση στα όσα ιστορικά κατέγραψα με περιγραφή και όνομα.

Έλα όμως, που απρόβλεπτα σε λίγες μέρες και μέσα από το μεγάλο κανάλι του ΣΚΑΪ, έπεσα σε ένα ρεπορτάζ «τουρίστα» που έφθασε στα ερημοχώρια του Πωγωνίου, αναζητώντας άνθρωπο! Αλλά ας περιγράψω την έκτακτη ανταπόκριση του γνωστού Πατρινού τηλεοπτικού ρεπόρτερ Χρήστου Στρατουλάκου όπως την περιέγραφε με το μικρόφωνο στο χέρι:

«Έφθασα στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου. Στο χωριό Κακόλακκος δεν βρήκα ούτε έναν κάτοικο. Στο επιμεθόριο χωριό Δρυμάδες μου είπαν ότι υπάρχουν τέσσερεις κάτοικοι. Κι σε άλλα χωριά, η ίδια κατάσταση».

Διονύσης Σιμόπουλος: «Το ότι είμαστε αστρόσκονη δεν είναι υπερβολή αλλά ...

Είμαστε αστρόσκονη - Διονύσης Σιμόπουλος - Εκδόσεις Μεταίχμιο

"Είμαστε Αστερόσκονη" η εντυπωσιακή νέα παράσταση στο Πλανητάριο | Αταίρ...

Instant Translator EN

Aylon Film Archives 1 / 1.150

Ο τραγουδιστής. Το τραγούδι του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στο αυτί σας, λόγω των εντυπωσιακών ομοιότητας ανάμεσα στην ανθρώπινη μουσική του 🔊

Weirdo 1 / 612

Τεχνητή νοημοσύνη- Σηκώνει «κεφάλι»- Τρομακτικός ο κίνδυνος λέει o «νονός» της AI

Τεχνητή Νοημοσύνη
Τους φόβους  του για τα εφιαλτικά σενάρια που μπορεί να γίνουν και μία τρομακτική πραγματικότητα γύρω από την …αυτονομία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑI) εκφράζει ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας που έβαλε το… χέρι του στην ανάπτυξή τους.

Ο 75χρονος Τζέφρι Χίντον, ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης» παραιτήθηκε από τη Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα.

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του, υποστήριξε ότι μετανιώνει για τη δουλειά στην οποία αφιέρωσε μία ζωή. “Ορισμένοι από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα chatbots Tεχνητής Νοημοσύνης (AI) ήταν αρκετά τρομακτικοί» εξήγησε στο BBC. «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν». .
Η έρευνα του καθηγητή Χίντον για τα νευρωνικά δίκτυα ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.  Όμως ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών δήλωσε στο ΒΒC ότι τα chatbots της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που μπορεί να επεξεργαστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

7 δημοφιλείς ερωτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη που όλοι θέλουμε να ξέρ...

The pure love of animals


 

Kαταγράφοντας μια καλή ζωή


 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό τους αιτιώμενοι ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης και κακουχίας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό τους αιτιώμενοι ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης και κακουχίας.

Ηκόπωση είναι ένα κοινό, μη ειδικό σύμπτωμα, με ένα ευρύ φάσμα αιτιών, συμπεριλαμβανομένων οξέων και χρόνιων ιατρικών διαταραχών, ψυχολογικών καταστάσεων, τοξικότητας φαρμάκων ή χρήσης ουσιών.

Κόπωση

«Ο όρος “κόπωση” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη δυσκολία ή την αδυναμία έναρξης δραστηριότητας (υποκειμενική αίσθηση αδυναμίας), τη μειωμένη ικανότητα διατήρησης της δραστηριότητας (εύκολη κόπωση), ή την δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και συναισθηματικής σταθερότητας (ψυχική κόπωση), ξεχωριστά ή σε συνδυασμό.

Ορισμένοι ασθενείς με τον όρο “κόπωση” ουσιαστικά αναφέρονται σε μια ανεξέλεγκτη ανάγκη για ύπνο», εξηγεί ο Πολυχρόνης Παρασκευάς MD, MSc, Παθολόγος Διευθυντής Ζ΄ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General και συνεχίζει:

«Ως οξεία κόπωση ορίζεται αυτή με διάρκεια μικρότερη του ενός μήνα, η υποξεία κόπωση έχει διάρκεια από 1-6 μήνες, ενώ ως χρόνια κόπωση ορίζεται αυτή με διάρκεια >6 μηνών».
Το 21-33% των ασθενών που επισκέπτονται χώρους πρωτοβάθμιας φροντίδας περιγράφουν την κόπωση ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, με περίπου επτά εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στις Η.Π.Α..

Είδη κόπωσης και αιτίες