Σταυροσκιάδι: Το παραδοσιακό χωριό στα 900 μέτρα υψόμετρο
Στον νομό Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, βρίσκεται το χωριό Σταυροσκιάδι.

Είναι χτισμένο στα 918 μέτρα υψόμετρο, κάτω από τα πανύψηλα βουνά και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Από κάθε σημείο του χωριού ο επισκέπτης βλέπει τις μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και ηρεμεί λόγω της μαγευτικής θέας.

Τα σπίτια του χωριού είναι χαμηλά, χτισμένα με πέτρα και κεραμίδια, ενώ τα παλαιότερα μαρτυρούν την αίγλη άλλων εποχών που έζησε το χωριό, αφού μιλάμε για πετρόχτιστα αρχοντικά με μεγάλες αυλές και περιβόλια.

Εκείνο που θα τραβήξει την προσοχή σας στο χωριό είναι οι μεγάλες πέτρινες περιφράξεις αλλά και οι εντυπωσιακές είσοδοι των παλαιών κατοικιών, με σκαλιστές πέτρες και μάρμαρα.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές για το χωριό, το 1944 οι κάτοικοί του έζησαν την θηριωδία των Γερμανών κατακτητών που έκαψαν το χωριό και εκτέλεσαν κατοίκους.

Κάθε χρόνο οι κάτοικοι, διοργανώνουν παραμονή και ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, μεγάλο ημερήσιο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

Η πλατεία του χωριού είναι φτιαγμένη με πέτρα και έχει πανύψηλα δέντρα, που προσφέρουν τον ίσκιο τους στους επισκέπτες και τους ντόπιους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χιονισμένο τοπίο του χειμώνα κάνει ακόμα πιο όμορφο χωριό, αφού όλα ντύνονται στα λευκά και οι καμινάδες των σπιτιών μυρίζουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Έχει ενδιαφέρον: Στο χωριό υπάρχει ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
Τι να δοκιμάσουμε: Στα χωριά του Πωγωνίου θα βρείτε εξαιρετικά κρέατα, πίτες, ντόπια τυριά, άφθονο τσίπουρο και κρασί.
ΠΗΓΗ