Νευραλγία τριδύμου. Συμπτώματα και θεραπεία
Η νευραλγία τριδύμου νεύρου, που επίσης καλείται tic douloureux, είναι μία κατάσταση υποτροπιάζοντος πόνου στη μία πλευρά του προσώπου σας.
Ο πόνος, ο οποίος προέρχεται από έναν ή περισσότερους από τους τρεις κλάδους της πέμπτης εγκεφαλικής συζυγίας (τρίδυμο νεύρο), μπορεί να περιγραφεί ως έντονο, διαξιφιστικό σαν ριπή άλγος που εκδηλώνεται στο ένα ημιμόριο του προσώπου.
Συμπτώματα
Μία κρίση μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Η ένταση του μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των μυών του προσώπου, εξού και ο όρος τικ. Τα επεισόδια μπορεί να επαναλαμβάνονται για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.Ο πόνος που σχετίζεται με τη νευραλγία τριδύμου νεύρου προκαλείται από διαταραχή στη λειτουργία του τριδύμου νεύρου που μεταφέρει ερεθίσματα από το πρόσωπο σας στον εγκέφαλο σας. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει σαφής αιτία για τη διαταραχή.
Σε πολλές περιπτώσεις κάποιο αιμοφόρο αγγείο που συμπιέζει ή στρεβλώνει τμήμα του τριδύμου νεύρου έχει συνδυαστεί με νευραλγία τριδύμου. Λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλέσει πόνο κάποιος όγκος που πιέζει το περίβλημα του νεύρου.
Αυτές οι επώδυνες κρίσεις μπορεί να είναι τυχαίες. Μπορεί επίσης να προκαλούνται από ήπια διέγερση της περιοχής του προσώπου που προκύπτει, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, ξυρίζεστε ή βάφεστε. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται σε μία σχετικά μικρή περιοχή του προσώπου ή μπορεί να εξαπλώνεται σε μία ευρύτερη περιοχή” πάντα όμως περιορίζεται σε περιοχές όπου η αισθητικότητα εξυπηρετείται από το τρίδυμο νεύρο.
Η διαταραχή απαντάται συχνότερα σε άτομα πάνω από την ηλικία των 50 και συνήθως σε αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 70 ετών. Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιθανότερο να εμφανίσουν νευραλγία τριδύμου από ό,τι οι άνδρες. Για άγνωστους λόγους η κατάσταση συμβαίνει συχνότερα στη δεξιά πλευρά του προσώπου από ό,τι στην αριστερή και δεν προσβάλλει ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές.
Η διαταραχή διαγιγνώσκεται συνήθως μετά τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, που μπορεί να προκαλούν πόνο στο κεφάλι, στο σαγόνι, στα δόντια ή στους παραρρίνιους κόλπους σας. Συνήθως ενδέχεται κάποιος να υποβληθεί σε αναποτελεσματικές οδοντιατρικές διαδικασίες, πριν γίνει η διάγνωση.
Παρόλο που ο πόνος μπορεί να είναι εξουθενωτικός, δεν είναι απειλητικός για τη ζωή. Οι κρίσεις πηγαινοέρχονται ποικιλοτρόπως, αλλά οι περίοδοι ύφεσης μπορεί να μικραίνουν, όσο μεγαλώνετε. Η κατάσταση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χρήση φαρμάκων και άλλων θεραπειών.
Θεραπεία
Οι κύριες θεραπείες για άτομα που ζουν με νευραλγία τριδύμου νεύρου είναι φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και διαδικασίες που παρεμβαίνουν στη νευρική λειτουργία ή που ανακουφίζουν από την πίεση πάνω στο τρίδυμο νεύρο.Ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι:
• Καρβαμαζεπίνη. Η καρβαμαζεπίνη (Tegretol) είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου. Στα πρώτα στάδια της νόσου η καρβαμαζεπίνη ελέγχει τον πόνο κατά το 70% με 80% του χρόνου. Με την πάροδο του καιρού η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου τείνει να ελαττώνεται. Οι παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι ζάλη, διπλωπία, υπνηλία και ναυτία.
. • Φαινυντοΐνη. Η φαινυντοΐνη (Epanutin) είναι το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου νεύρου. Η αποτελεσματικότητα του μπορεί να αυξηθεί, αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την καρβαμαζεπίνη ή τη βακλοφαίνη. Παρενέργεια αυτού του φαρμάκου είναι η σοβαρή ζάλη.
• Βακλοφαίνη. Η βακλοφαίνη (Miorel) αποτελεί μυοχαλαρωτικό, χρήσιμο συνήθως στη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου. Η αποτελεσματικότητα του μπορεί να αυξηθεί, αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με καρβαμαζεπίνη ή φαινυντοΐνη. Οι παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι η σύγχυση, κατάθλιψη και σοβαρή ζάλη.
• Οξκαρβαζεπίνη. Η οξκαρβαζεπίνη (Trileptal), ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της νευραλγίας του τριδύμου. Οι παρενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι ζάλη και διπλωπία.
Αντιμετώπιση με διαδερμικές διαδικασίες
Οι διαδικασίες αυτές στόχο έχουν είτε να παρέμβουν στη νευρική λειτουργία είτε να μουδιάσουν την περιοχή όπου εμφανίζεται ο πόνος. Οι ενέσεις οινοπνεύματος κάτω από το δέρμα του προσώπου μπορούν να προσφέρουν προσωρινά ανακούφιση από το μούδιασμα στις επώδυνες περιοχές για ημέρες ή μήνες. Απαιτούνται συνήθως επαναλαμβανόμενες ενέσεις.Αρκετές πιο επεμβατικές, αν και μεγαλύτερης διαρκείας, διαδικασίες αφορούν στην καταστροφή της νευρικής ρίζας (γάγγλιο) για τη μείωση ή την εξάλειψη του αισθήματος του πόνου. Σε κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες εισάγεται μία κενή βελόνα μέσω του προσώπου σε ένα από τα ανοίγματα του κρανίου. Η κορυφή της βελόνας τοποθετείται κοντά στο γάγγλιο. Η βελόνα χρησιμοποιείται ως οδηγός για την καταστροφή του νεύρου.
• Διαδερμικό μπαλόνι συμπίεσης του τριδύμου νεύρου. Ασκείται πίεση στη ρίζα του τριδύμου νεύρου για την ελάττωση ή την εξάλειψη του πόνου. Φουσκώνεται ένα μπαλόνι στο άκρο του καθετήρα με αρκετή πίεση, ώστε να καταστραφεί το νεύρο, οπότε τα σήματα του πόνου μπλοκάρονται. Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική στο 80 με 90% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αυτή.
• Διαδερμική ριζοτομή γλυκερόλης. Γίνεται ένεση μίας ουσίας που καλείται γλυκερόλη, για να καταστρέψει το τρίδυμο νεύρο και να διακόψει τα σήματα του πόνου. Αρχικά, η διαδικασία δρα στο 80 με 90% περίπου των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αυτή, αλλά ο πόνος επανεμφανίζεται περίπου στο 60% των ανθρώπων και άλλοι τόσοι αντιμετωπίζουν ήπιο μούδιασμα ή αιμωδίες στο πρόσωπο.
• Διαδερμική στερεοτακτική ριζοτομή με θερμική συχνότητα. Περνούν σε μία βελόνα ένα ηλεκτρόδιο και το προωθούν, μέχρι να πέσει πάνω στη νευρική ρίζα. Το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το ηλεκτρόδιο προκαλώντας βλάβη στις νευρικές ίνες, για να σταματήσει ο πόνος. Η διαδικασία είναι επιτυχής στο 80 με 90% περίπου των περιπτώσεων. Συχνή παρενέργεια είναι το ήπιο μέχρι σοβαρό μούδιασμα του προσώπου.
• Gamma Knife ακτινοχειρουργική επέμβαση.Πρόκειται για μη επεμβατική θεραπεία,που παρέχει μεμονωμένες υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στη ρίζα του τριδύμου νεύρου σε μία προσπάθεια να καταστρέψει τη νευρική απόληξη και να εξαλείψει τον πόνο. Επειδή είναι σχετικά νέα διαδικασία, δεν είναι γνωστές οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της.
https://zwakoma.blogspot.com/2019/09/blog-post.html