Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο «νέος» τρόπος μετάδοσης - Πώς να προφυλαχθείτε
«Καμπανάκι» από οφθαλμίατρο για τους τρόπους μετάδοσης του φονικού ιού του νέου κορωνοϊού, καθώς αναφέρει πως έχει υποτιμηθεί η μετάδοσή του από τα μάτια. Μάλιστα, όπως αναφέρει η προστασία των ματιών είναι πολύ σημαντική τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τους ειδικούς ο ιός μεταδίδεται ακόμη και από τα δάκρυα. Η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χρήσιμα στοιχεία από τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οθφαλμολογίας
Η ομιλία, το βήξιμο, το φτάρνισμα ή ακόμη και το γέλιο σε κοντινή απόσταση από ένα άτομο, μπορεί να ψεκάσουν τα σωματίδια του ιού, από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου, το οποίο θα τα εισπνεύσει, πιθανότερα από το στόμα ή τη μύτη, αλλά μπορούν επίσης να εισέλθουν και στα μάτια, και η ασθένεια να εξαπλωθεί από τα δάκρυα. Κάποιος μπορεί επίσης να μολυνθεί αγγίζοντας κάτι που έχει τον ιό - όπως τραπέζι ή πόμολο - και στη συνέχεια πιάνοντας το πρόσωπο ή τρίβοντας τα μάτια του.
Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδώσουν τη νόσο από τα δάκρυα τους. Το να αγγίξετε δάκρυα μολυσμένου ατόμου, ή μια επιφάνεια όπου έχουν πέσει δάκρυα μολυσμένου ατόμου, είναι μια ακόμα πιθανή εστία δική σας μόλυνσης.
Η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ατόμων με κορονοϊό
Αν δείτε κάποιον με ροζ μάτια, μην πανικοβληθείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο έχει μολυνθεί από κορονοϊό. Το ιογενές ροζ μάτι, ή η επιπεφυκίτιδα, αναπτύσσεται σε περίπου 1% έως 3% των ανθρώπων με κορονοϊό.
Εάν φοράτε φακούς επαφής, καλό είναι να επιστρέψετε στα γυαλιά σας για λίγο
Οι χρήστες των φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, ακολουθήστε τις συμβουλές υγιεινής για να περιορίσετε τις πιθανότητες μόλυνσης.
Τα γυαλιά μπορεί να προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας
Οι διορθωτικοί φακοί ή τα γυαλιά ηλίου μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από μολυσμένα σταγονίδια αναπνοής. Αλλά δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί ακόμα να φτάσει στα μάτια σας από τις εκτεθειμένες πλευρές. Εάν φροντίζετε ασθενή ή πιθανώς εκτεθειμένο άτομο, τα γυαλιά ασφαλείας μπορεί να προσφέρουν περισσότερη κάλυψη.
Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας
Είναι μία κίνηση που κάνουμε όλοι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος αυτή τη φυσική συνήθεια, ωστόσο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν νιώθετε την επιθυμία να τρίψετε το μάτι σας ή ακόμα και να προσαρμόσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε έναν χαρτί αντί για τα δάχτυλά σας. Αν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο - ακόμη και για να χορηγήσετε φάρμακο για τα μάτια - πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Πώς να προφυλαχθούμε από τον Covid-19
Ο νέος κορονοϊός (Covid-19) έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν τη διάρκεια της επιδημίας και πώς αυτή θα εξελιχθεί.
Χρήσιμες συμβουλές προφύλαξης από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) και περιορισμού της διασποράς μας δίνει η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ιατρός Δημόσιας Υγείας, συντονίστρια Λοιμώξεων Αναπνευστικού της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Υγιεινή των χεριών
Μην ανταλλάσσετε χειραψίες. Ανακαλύψτε άλλους τρόπους ευγενικού και φιλικού χαιρετισμού.
Καθαρίστε τα χέρια σας προ την είσοδο σας στον οικιακό ή εργασιακό σας χώρο και να επαναλαμβάνετε τον καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως προ φαγητού ή αγγίγματος με μάτια, μύτη και στόμα.
Ο καθαρισμός των χεριών θα πραγματοποιείται με σαπούνι και νερό με την ορθή τεχνική καθαρισμού η οποία θα διαρκεί για ένα ολόκληρο λεπτό. Εναλλακτικά, επιτρέπεται η χρήση αλκοολούχου διαλύματος >60% για 30 δευτερόλεπτα.
Εφεύρετε τρόπους να αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, μύτη ή στόμα χωρίς να έχετε καθαρίσει πρώτα τα χέρια σας.
Καθαρισμός επιφανειών
Συχνός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται σε πόμολα, χειρολαβές, πληκτρολόγια κοινής χρήσης, τηλεκοντρόλ, γραφεία, θρανία κτλ
Φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες κοινής χρήσης με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1 μέρος οικιακής χλωρίνης 5,25% /49 μέρη νερού (200ml χλωρίνη σε 8 λίτρα νερού) με παραμονή στην επιφάνεια 15-30 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυμα με νερό.
Αερισμός χώρων
Αερίζετε τακτικά και επαρκώς τους κοινόχρηστους, εργασιακούς και οικιακούς χώρους.
Εργασία από το σπίτι
Ανακαλύψτε τρόπους να εργαστείτε από το σπίτι με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Τηλεδιασκέψεις και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη μείωση απώλειας εργασιακών ωρών και διατήρησης περιβάλλοντος εργασιακής ευρυθμίας.
Αν οι εργασιακές συναντήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, συστήνεται η απόσταση ενός μέτρου, η τήρηση των κανόνων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο καλός αερισμός του χώρου.
Εάν κάποιος από τους εργαζόμενους αισθάνεται ασθενής οφείλει να παραμείνει στο σπίτι και να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του.
Αποφυγή Συναθροίσεων
Για όλο το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι συγκεκριμένες οδηγίες για τον κορονοϊό θα πρέπει να αποφεύγονται οι κοινωνικές και φιλικές συναθροίσεις και οι επισκέψεις.
Αποφύγετε τις επισκέψεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς ιδιαίτερα σοβαρό λόγο και πριν επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Αν είναι απολύτως απαραίτητη η συνάθροιση, διατηρείστε την απόσταση ενός μέτρου και τηρείστε όλα τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.
Οι χώροι των συναθροίσεων θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις ή εφόσον κρίνεται απαραίτητο να διατηρείτε την απόσταση ενός μέτρου και να τηρείτε όλα τα μέτρα ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής και καλού αερισμού.
Αποφύγετε ώρες αιχμής και προσαρμόστε το πρόγραμμα σας σε ώρες που υπάρχει μικρότερος συγχρωτισμός.
Αναπνευστικοί Ασθενείς
Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Βρογχικό 'Ασθμα, Διάμεση Πνευμονοπάθεια κλπ.) θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. Ο κορονοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας.
Ο κορονοϊός όπως κάθε ίωση πιθανόν να προκαλέσει παρόξυνση βρογχικού άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Επιπρόσθετα, η πιθανότητα εμφάνισης πνευμονίας σε ασθενείς που ήδη έχουν μειωμένη αναπνευστική λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη επιδείνωση και δυσχέρεια ανάνηψης. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και λοιπές παθήσεις του αναπνευστικού ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς με κακοήθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα, νεφρολογικά, καρδιοπάθειες κλπ.
Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τη θεραπεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία των πνευμόνων και σας κάνει περισσότερο ευάλωτους στον νέο κορονοϊό. Σκεφτείτε πολύ σοβαρά και ώριμα να διακόψετε άμεσα το κάπνισμα.
Ψυχραιμία, άσκηση και ψυχική διάθεση.
Ήπια χωρίς υπερβολές φυσική άσκηση, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή του αλκοόλ, ο καλός ύπνος, η διατήρηση της ψυχραιμίας και της ψυχικής ευεξίας αποτελούν πολύτιμα όπλα για τη θωράκιση του οργανισμού.
https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/212002_koronoios-aytos-einai-o-neos-tropos-metadosis-pos-na-profylahtheite?fbclid=IwAR0_D-Bs1F-RGhTLcD2objUfCIIewYd5CR8gUfhLn5bMxH_P9-GpoW6mms8