Τι είναι ο κορονοϊός, πώς μεταδίδεται - Τα μέτρα πρόληψης

Τι είναι ο κορονοϊός, πώς μεταδίδεται - Τα μέτρα πρόληψης

Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κορονοϊό
Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για τον νέο κορονοϊό, από τον οποίο έχουν νοσήσει περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ενώ έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Τι είναι ο κορονοϊός; Πώς μεταδίδεται και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε; Ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε στο Sputnik.
Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε για την Τετάρτη στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξετάσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», για τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εξαπλώνεται στην Κίνα, ενώ έχει ήδη πλήξει άλλες τρεις ασιατικές χώρες.
Δείτε επίσης:
Τι είναι ο κορονοϊός
«Είναι ένας καινούριος ιός που ανήκει στην κατηγορία των κορονοϊών, οι οποίοι μαζί με τους ρινοϊούς είναι αυτοί που προκαλούν συνηθέστερα τα κοινά κρυολογήματα. Ο καινούριος κορονοϊός που προκαλεί την μικρο-επιδημία, κυρίως στη Μέση Ανατολή, έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ πιο σοβαρός από τους προυπάρχοντες», επεσήμανε ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, ο οποίος μίλησε στο Sputnik. «Ο νέος αυτός κορονοϊός, γνωστός στην επιστημονική κοινότητα από το 2013, προήλθε από μία μετάλλαξη, η οποία τον έκανε πιο άγριο, πιο δυνατό, πιο ανθεκτικό. Πιστεύουμε ότι, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργεί, διότι θα εξαπλωθεί από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αρχικά στην Ευρώπη κι ύστερα στην Αμερική. Διεθνώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό, πρώτον, για να καταγράφονται τα καινούρια περιστατικά, και δεύτερον, για να δημιουργηθούν φραγμοί για την επέκταση του ιού».
Συμπτώματα του κορονοϊού και επιπλοκές
Όπως εξήγησε ο κύριος Σπαντιδέας, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα.
«Το χαρακτηριστικό του νέου κορονοϊού είναι ότι, εκτός από τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος που προκαλεί, δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές:
  • πνευμονία
  • γαστρεντερικά προβλήματα με ακατάπαυστους εμετούς και διάρροιες
  • νεφρική ανεπάρκεια.
Γι’ αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη, θρηνούμε 9 θύματα».
Πώς μεταδίδεται;
«Ο κορονοϊός μεταδίδεται όπως ακριβώς τα κοινά κρυολογήματα», επεσήμανε ο κύριος Σπαντιδέας. «Μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει το άτομο που νοσεί, είτε με την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα. Ο ιός έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει στο περιβάλλον για κάποιο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε για τυχόν μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, διότι, μέσω της επαφής με αυτά, ο ιός μεταφέρεται στον οργανισμό μας και προκαλεί τη λοίμωξη».
«Έχω έντονο βήχα, να ανησυχώ;»
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κύριος Σπαντιδέας, τονίζοντας, όμως, ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιμελείς στην φροντίδα της ατομικής μας υγιεινής. «Ο ιός αυτός δεν είναι τόσο συχνός, αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός δεν έχει κάνει επιδημία. Προς το παρόν, περιγράφονται σποραδικά κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Για κάθε ίωση/κρυολόγημα, εάν ο υψηλός πυρετός επιμένει για περισσότερες από 4 ημέρες, εάν ο βήχας γίνεται πολύ εντονότερος, εάν προστεθούν και άλλα συμπτώματα όπως επίμονη κεφαλαλγία, παρατεταμένες διάρροιες, έντονη αδυναμία και μεγάλη καταβολή, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας».
Μέτρα προφύλαξης και ατομικής προστασίας
  • Φροντίζουμε επιμελώς την ατομική υγιεινή: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, του προσώπου
  • Χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες/μαντηλάκια μίας χρήσεως
  • Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας
  • Καλύπτουμε βήχα/φτέρνισμα με μαντηλάκι ή στον αγκώνα μας
Επίσης:
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε (γραφείο, πληκτρολόγιο, τηλεφωνική συσκευή)
  • Απομονώνουμε το άτομο που νοσεί (αποφεύγουμε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός)
  • Αποφεύγουμε χειραψίες και οποιαδήποτε στενή επαφή με άτομα που φέρουν τα συμπτώματα του ιού
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κύριος Σπαντιδέας, κυρίως για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες. «Είναι πολύ μεγαλύτερη η πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό, εάν βρεθούν στον ίδιο χώρο με άτομο που έχει νοσήσει. Επιπλέον, πολύ πιο ευάλωτα στον ιό είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον ιό, προς το παρόν καταγράφουμε επιδημιολογικά την επέκταση της νόσου για να δούμε πού μπορούμε να τη σταματήσουμε. Η διάρκεια της επώασης είναι συνήθως 1-3 ημέρες από τη στιγμή που θα έρθει κανείς σε επαφή με τον ιό, ενώ τα συμπτώματα διαρκούν από 3 έως και 7 ημέρες».
Sputniknews.gr