Aylon Film Archives 1 / 1.082

Αθήνα 1960-69

Η Παλιά Αθήνα όπως δεν την έχεις ξαναδεί | Πλούσιο φωτογραφικό υλικό 200...

Σμύρνη 1919..τότε που Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν σαν αδέλφια...

.
Σμύρνη 1919..τότε που Έλληνες και Τούρκοι ζούσαν σαν αδέλφια...
Στις 27 Αυγούστου 1922 η Ελληνική Σμύρνη έγινε παρελθόν μάτωσε, αφανίστηκε και έγινε θύμα της τούρκικης πολιτικής και της προδοσίας των Μεγάλων Δυνάμεων.. Ο απλός λαός δεν φταίει σε τίποτα...

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941- ΟΙ ΝΑΖΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

.
27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941- ΟΙ ΝΑΖΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 🇬🇷
Η Ελλάδα από εκείνη τη στιγμή έχει περάσει σε μια άλλη κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Στην Κατοχή.

10 λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε τα νεφρά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πρέπει άμεσα να σταματήσουμε



10 λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε τα νεφρά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και πρέπει άμεσα να σταματήσουμε

Κακές συνήθειες: Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν πράγματα, τα οποία τους βλάπτουν, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Μάλιστα, τους δημιουργούν προβλήματα, τα οποία είναι επικίνδυνα ακόμη και για την υγεία τους. Παρακάτω υπάρχει μία λίστα από τέτοιου είδους συνήθειες. Αναλυτικότερα:
Κακές συνήθειες – Συμβουλές για την υγεία: Δέκα συνήθειες που βλάπτουν τους νεφρούς

Υπερβολικό αλάτι: Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος. Συνεπώς, να προκληθεί βλάβη στους νεφρούς σας.

Υπερβολική χρήση παυσίπονων: Τα παυσίπονα είναι ασφαλή εάν τα χρησιμοποιεί κανείς με μέτρο. Όμως, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στους νεφρούς καθώς και σε νεφρική ανεπάρκεια.

Υπερβολική κατανάλωση κρέατος: Το πολύ κρέας προκαλεί οξείδωση. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να αποβάλουν τα οξέα αρκετά γρήγορα.

Σόδα διαίτης: Η σόδα διαίτης μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες στον οργανισμό και στους νεφρούς.

Μειωμένη κατανάλωση νερού: Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα γίνεται πιο συμπυκνωμένο και η ροή του μέσα στους νεφρούς γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Τα ούρα σας θα πρέπει να έχουν ανοικτό κίτρινο χρώμα. Έτσι θα καταλάβετε εάν πίνετε αρκετό νερό.



Κακές συνήθειες – Συμβουλές για την υγεία: Οι υπόλοιπες συνήθειες που βλάπτουν τους νεφρούς

Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών:
Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και φώσφορο, προκαλώντας πρόβλημα στους νεφρούς και όχι μόνο.

Υπερβολική άσκηση: Η υπερβολική άσκηση ενδέχεται να προκαλέσει ραβδομυόλυση. Μία διαταραχή κατά την οποία ο μυϊκός ιστός που έχει υποστεί βλάβη διασπάται πολύ γρήγορα και απελευθερώνονται απόβλητες ουσίες που βλάπτουν τους νεφρούς στο αίμα σας.

Υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων για την καούρα: Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συνεχούς χρήσης γνωστών φαρμάκων για την καούρα και των ξαφνικών βλαβών στους νεφρούς. Ακόμη και εάν οι ασθενείς δεν είχαν προβλήματα με τους νεφρούς πριν τη λήψη των φαρμάκων.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Εάν οι νεφροί σας είναι υγιείς τότε μπορείτε να πίνετε με μέτρο. Όμως, εάν πίνετε περισσότερα από 4 ποτήρια την ημέρα, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στους νεφρούς.

Κάπνισμα: Εάν πίνετε πολύ και καπνίζετε ταυτόχρονα, έχετε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940- Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ

.
22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940- Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ
Στις 22 Νοεμβρίου 1940, Ελληνικές μονάδες ιππικού και πεζικού, εισέρχονται στην Κορυτσά Εντός της ημέρας, ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Θεοδωράκης θα υψώσει την Ελληνική σημαία, και θα γίνει ο πρώτος φρούραρχος της πόλης.Θα είναι η πρώτη χερσαία στρατιωτική νίκη των συμμάχων στην Ευρώπη απέναντι στον «Άξονα».Το αλβανικό κράτος αλλά και η συντριπτική πλειονότητα του αλβανικού πληθυσμού υποστήριξαν την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα με την αποστολή έστω και περιορισμένων αλβανικών στρατιωτικών σωμάτων τα οποία πολέμησαν στον πλευρό της Ιταλίας στην εισβολή κατά της Ελλάδος. Η Αλβανία μετά την Ιταλική εισβολή στις 7 Απριλίου

Καλέσαμε τους Κινέζους φοιτητές που μαθαίνουν ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης

.
Καλέσαμε τους Κινέζους φοιτητές που μαθαίνουν ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU), στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (BFSU), στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Γκουανγκντόνγκ (GDUFS) και στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών της Τιαντζίν (TFSU) για να διαβάσουμε μαζί τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», για τον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας. Χρόνια Πολλά και Ζήτω η Ελλάδα!
@liakosr480

♬ πρωτότυπος ήχος

Greek Hollywood Moments of the Decade

.
Ελληνικές στιγμές του Χόλιγουντ της δεκαετίας

Ορφάνια πίκρες βάσανα | Η ιστορία ζωής της γιαγιάς Αθηνάς

.

Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Η ΠΙΟ ΣΤΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Η ΠΟΛΗ YANJIN ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

.
Η κομητεία Yanjin θεωρείται ευρέως ως η στενότερη πόλη του κόσμου. Η πόλη είναι χτισμένη κατά μήκος του ποταμού Nanxi και βρίσκεται ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά της επαρχίας Yunnan της Κίνας. Παρακολουθήστε μέχρι το τέλος για να μάθετε περισσότερα για αυτήν την απίστευτη πιο στενή Πόλη! Για περισσότερες ιστορίες ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
https://www.facebook.com/nickeyofficial

Η Ορθόδοξη Ερμηνεία της Κόλασης.

Αδριάνειο Υδραγωγείο Αθήνας | Περιήγηση και παρουσίαση προοπτικών αξιοπο...

To Αδριάνειο Υδραγωγείο λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.
Το Ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας είναι πηγή νερού για άρδευση καθώς και για βιομηχανικές και περιβαλλοντικές χρήσεις. Η ΕΥΔΑΠ έχει ετοιμάσει σχέδιο και προτάσεις αξιοποίησης του νερού του Υδραγωγείου. Τα σχέδια και οι προτάσεις, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο, υλοποιήθηκαν το 2019, μετά από διερεύνηση του υδραγωγείου σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η Αθήνα και το Νερό" του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Huge 'tornado' on sun churns for days in epic time-lapse from space

.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό από κάθε άποψη φαινόμενο κατέγραψε στον Ήλιο ο δορυφόρος SDO της NASA που παρακολουθεί συνεχώς το μητρικό μας άστρο και προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία που να ρίχνουν φως στους μηχανισμούς του. Το SDO κατέγραψε εικόνες από ένα τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ήλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο τυφώνας που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολούθησαν το φαινόμενο 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα, μια πραγματικά θηριώδης κολασμένη δομή ύλης. Ο τυφώνας σάρωσε για περίπου 72 ώρες τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου εκτοξεύοντας στο Διάστημα μαγνητισμένο αέριο.

Οι ηλιακοί τυφώνες εμφανίζονται όταν κάνουν την εμφάνιση τους σπειροειδείς μαγνητικές δομές που εμφανίζονται στην επιφάνεια του άστρου. Όταν μια στήλη πλάσματος (ιονισμένο αέριο), γνωστή ως προεξοχή, εκτοξεύεται μέσα σε αυτή τη δομή καθοδηγείται κατά μήκος του ελικοειδούς μαγνητικού πεδίου προκαλώντας την περιστροφή του πλάσματος και συνολικά της δομής δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους τυφώνες αλλά με βάση όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για αυτούς θεωρείται ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με τη διαδικασία της αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο ο οποίος έχει διαπιστωθεί ότι έχει διάρκεια έντεκα ετών. Η μαγνητική δραστηριότητα στον Ήλιο είναι εξαιρετικά έντονη εδώ και περίπου δύο μήνες παράγοντας διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα.

Naftemporiki.gr

Τι είναι το γλαύκωμα; Υπάρχει πρόληψη;


Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων που χαρακτηρίζεται από προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου και η μη έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν γλαύκωμα δεν αντιλαμβάνονται κάποιο σύμπτωμα, παρά μόνο όταν έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος της όρασής τους.

Παρά το γεγονός ότι οι βλάβες που προκαλούνται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες η έγκαιρη διάγνωση, ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία τις περισσότερες φορές προλαμβάνουν περαιτέρω επιδείνωση της όρασης.

Αποτέλεσμα οι γλαυκωματικοί ασθενείς να διατηρούν ικανοποιητικά επίπεδα όρασης, που τους επιτρέπουν να ζουν χωρίς περιορισμούς.

Ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 40 ετών και συνεχίζει να αυξάνεται με κάθε επιπλέον δεκαετία.

Επίσης, διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι ημικρανίες, η παρατεταμένη χρήση εισπνεόμενων στεροειδών σε υψηλές δόσεις, αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος είναι τρείς με τέσσερεις φορές υψηλότερος εάν ένας ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού πάσχουν από γλαύκωμα.

Διάφορες συνήθειες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Τέλος, οφθαλμικές ανωμαλίες στο εσωτερικό του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση προκαλώντας γλαύκωμα.

Το χρόνιο γλαύκωμα στα αρχικά τουλάχιστον στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βλάβες του οπτικού πεδίου εμφανίζονται πρώτα στην περιφέρεια και προοδευτικά επεκτείνονται προς το κέντρο του οπτικού πεδίου.

Αντίθετα το οξύ γλαύκωμα τείνει να είναι αρκετά οδυνηρό λόγω της ξαφνικής ανόδου της ενδοφθάλμιας πίεσης και ο ασθενής μπορεί να βλέπει θολά, να έχει ερυθρό οφθαλμό, πολλές φορές έντονο πονοκέφαλο, φωτοφοβία, ναυτία, ακόμα και εμετό.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος όχι μόνο στις ομάδες ατόμων αυξημένου κινδύνου να εμφανίσουν γλαύκωμα, αλλά σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί από οφθαλμίατρο.

Η αξιολόγηση του ασθενούς περιλαμβάνει πλήρη γενική οφθαλμολογική εξέταση, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και του πάχους του κερατοειδούς, γωνιοσκοπία, και βυθοσκόπηση.

Αν υπάρχει υποψία γλαυκώματος τότε συνιστούμε περαιτέρω έλεγχο με ειδικές εξετάσεις όπως είναι η αυτόματη περιμετρία και η οπτική τομογραφία OCT.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε γλαύκωμα, βρίσκεστε ένα βήμα μπροστά από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το αγνοούν. Συνιστάται επομένως ο ετήσιος έλεγχος από τον θεράποντα ιατρό σας και η συστηματική λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής.

Ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος είναι μία γρήγορη και οικονομική εξέταση, η οποία αποτρέπει σε μεγάλο ποσοστό τις δυσάρεστες μελλοντικές συνέπειες, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα συναντάμε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων που δεν επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο.
https://www.iaso.gr/
Τα έλεγε σε άλλη εποχή πρίν 15 χρόνια... τι έχει αλλαξει;;
Κάτω τα χέρια από τον Χριστό την θρησκεία μας...τον Έλληνα...... όποιοι πρωθυπουργοι χωρίς Χριστό δεν χωράνε
Ορθόδοξης Πίστης μας…….
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος,
όλο το βίντεο εδω



Πως μας παρακολουθούν οι εταιρίες από τα κινητά τηλέφωνα!

Είναι η πραγματική γυναίκα θαύμα



Το Αρχείο της ΕΡΤ ταξιδεύει στην Αθήνα του Φεβρουαρίου του 1963 μέσα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα.
Στο φακό των Επικαίρων καταγράφεται αρχικά μια γενική πανοραμική άποψη της πρωτεύουσας, όπως ήταν πριν από ακριβώς 60 χρόνια. Έπειτα, πραγματοποιείται μια περιήγηση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπου έχουν αναγερθεί ''σύγχρονα'' κτίρια -σύμφωνα με τον αφηγητή- ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται και ορισμένα από τα παλαιότερα οικοδομήματα. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο «Χίλτον» και το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης».
Τέλος γίνεται και μια περιήγηση στα Αναφιώτικα και την Πλάκα, στις υπώρειες της Ακρόπολης των Αθηνών, όπου διασώζονται πολλά χαρακτηριστικά δείγματα κατοικιών παλαιότερων δεκαετιών.

Flexible Girls So Incredible They'll Leave You Stunned!

Πόλη Ταρζάν Κορίτσι tlynncarpenter

Αυτός ο δύτης απαθανατίζει μερικά από τα πιο απίστευτα σπάνια θαλάσσια πλάσματα και φαίνεται εκπληκτικό

Ah More Sevda

.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία έληξε τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου με την εισβολή ενός τανκ. Τα γεγονότα άφησαν νεκρούς, τραυματίες και οδήγησαν σε φυλακίσεις και βασανιστήρια.
Ο Νίκος Α. Βερνίκος κινηματογραφεί τα γεγονότα κρυφά.
Όλο και περισσότεροι συγκεντρώνονται, μέχρι που ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά.
Αρχίζει να πέφτει το φως. Στο
07:03 βλέπουμε την κάνη του ενός τανκ. Στο 07:12 το τανκ προχωρώντας, σπρώχνει ένα λεωφορείο στη μέση του δρόμου. Στο 07:45 καταφθάνουν τα τεθωρακισμένα με στρατιώτες.
Στο
07:50 ομάδα γιατρών μεταφέρει φορείο.
Στο
08:59 ο οδηγός του άρματος παίρνει τη θέση του. Ο κινηματογραφιστής δεν προλαβαίνει τη στιγμή που το άρμα πέφτει πάνω στην πύλη, αλλά αμέσως μετά το βλέπουμε να μπαίνει πιο μέσα ενώ εισβάλλουν στρατιώτες (11:03).
---
Περιγραφή κινηματογραφιστή:
«Τα φιλμ αυτά τραβήχτηκαν από το παράθυρο γωνιακού δωματίου στον 1ο όροφο του απέναντι από το Πολυτεχνείο ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ, από τον Νίκο Α. Βερνίκο μεταξύ 14-17 Νοεμβρίου 1973.
Σε κοντινό δωμάτιο ήταν και το Ολλανδικό συνεργείο με επικεφαλής τον Άλμπερτ Κουράντ, -βραβευμένο για την ταινία του Πολυτεχνείου- που την ίδια περίοδο κινηματογραφούσε τα γεγονότα!
Το δωμάτιο το είχα νοικιάσει και για την υποστήριξη των φοιτητών μελών της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων. Οργάνωση για την κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη δικτατορία. Ηγετική θέση στην ΕΚΙΝ είχε ο αδελφός μου Γεώργιος Α. Βερνίκος, που ήταν και μέλος της επιτροπής κατάληψης της Νομικής το Φεβρουάριο 1973 και είχε συνεχή επαφή και συντονισμό με την επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου. Από το δωμάτιο αυτό εκτός από ανεφοδιασμό των εντός του Πολυτεχνείου φοιτητών, γινόταν τηλεφωνικά -από την Ντέμη Βεζυρούλη και τον ΝΑΒ - ενημέρωση σε Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και ιδιαίτερα στο ΒΒC, Le Monde και το Deutsche Welle, στο οποίο συνεργάτης για τα Ελληνικά θέματα ήταν ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης καθώς και οι Βάσος Μαθιόπουλος και Άγγελος Μαρόπουλος. Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι με κομμένη την ανάσα. Μεσάνυκτα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη γωνία του Ακροπόλ ήταν σταθμευμένο τανκ που περίμενε να επέμβει. Το κράνος του όρθιου οδηγού έφτανε στο κάτω μέρος του γωνιακού παραθύρου.
Λίγο πριν την επέμβαση στο Πολυτεχνείου και ενώ επικρατούσε πλήρης ησυχία, δημιουργήθηκε μικρός θόρυβος μέσα στο δωμάτιο από τους παρευρισκόμενους φίλους συναγωνιστές φοιτητές και το τηλέφωνο. Ο στρατιώτης έστρεψε τη φωτιστική δέσμη του προβολέα του τανκ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του θορύβου. Σταμάτησε για λίγο στο από πίσω του και λίγο πιο πάνω ευρισκόμενο σκοτεινό, με το κατεβασμένο ρόλο, παράθυρο του δωματίου μας. Το φως του προβολέα έμπαινε μέσα από τις χαραμάδες. Ο στρατιώτης προσπαθούσε να καταλάβει από που ερχόταν ο θόρυβος που ξεχώρισε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όπως εκινείτο φώτιζε τοίχους και ιδιαίτερα το ταβάνι του δωματίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε. Έμειναν ξαπλωμένοι σαν το μαρμάρινο άγαλμα της κοιμωμένης του Χαλεπά πάνω στα κρεβάτια και το πάτωμα. Αναπνεύσαμε όταν η δέσμη του φωτός έφυγε. Το τανκ προχώρησε λίγο και κάλυψε το κοντά σε αυτό ευρισκόμενο παρόμοιο άρμα απέναντι από την πόρτα του Πολυτεχνείου. Πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές ακουγόντουσαν από τους κάθετους στην Πατησίων δρόμους. Γύρω στις 2.30, μετά την άρνηση των πολιορκημένων να βγουν, το τανκ έριξε την πύλη εισόδου του Πολυτεχνείου, μπήκε στο περίβολο της σχολής περνώντας πάνω από σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν μέσα. Οι φοιτητές φώναζαν: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Είμαστε αδέλφια. Ξεχύθηκαν στη οδό Πατησίων κυνηγημένοι από αστυνομία και στρατό ενώ σφαίρες σφύριζαν γύρω μας. Πολλοί, με πρώτους τους από νωρίτερα τραυματισμένους από τις σφαίρες, βρήκαν καταφύγιο στο ισόγειο του Ακροπόλ. Λίγοι από τους πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στο δωμάτιο. Η Torill Engeland Magrethe, 22 ετών φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας, δεν πρόλαβε. Θανάσιμα τραυματισμένη από πυρά ξεψύχησε από αιμορραγία στην καρωτίδα στα χέρια μου και στα χέρια του Γιώργου Λαζαρίδη οδοντογιατρού που τη μετέφερε νεκρή στο κοντινό Σταθμό Α Βοηθειών στην 3 Σεπτεμβρίου. Στιγμές που ο χρόνος συμπυκνώνεται και τα δευτερόλεπτα μετράνε για αιώνες και μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας.
Ο Νίκος Α. Βερνίκος συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973 από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Παρέμεινε μέχρι 31/12/73, παραμονή πρωτοχρονιάς στα κρατητήρια της που βρισκόντουσαν στο σημερινό Πάρκο Ελευθέριας , ανακρινόμενος με βασανιστήρια.»
- Νίκος Α. Βερνίκος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύτηκε από Ευάγγελος Γκόγκος στις Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023

45 ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ Εβραϊκές παροιμίες που θα σας εκπλήξουν! Λόγια σοφών - Απ...

Πωγωνιανή – Μουσείο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό

 

Πωγωνιανή – Μουσείο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Ακριτική Πωγωνιανή,  στην επαρχία Πωγωνίου της Ηπειρωτικής γης.
Στα 740 μέτρα το χωριό, χτισμένο στο όρος Μπόζοβο, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών της Ηπείρου. Απέχει από τα Ιωάννινα 67χλμ.
Γνώρισε μεγάλη ακμή στα παλαιότερα χρόνια ως εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του Πωγωνίου, ενώ επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν έδρα επισκοπής και διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Αλεξοπούλου, που επί Τουρκοκρατίας ήταν Σεράι του μπέη, αντικρίσαμε ένα εξαιρετικό Μουσείο, που μας μετέφερε σε παλιότερες εποχές και ιστορεί των ανθρώπων τις επικοινωνίες.
Μιλάμε για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, με τη μεγάλη συλλογή του σε εκθέματα της προψηφιακής εποχής.
Την ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου, είχε ο ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Κωστούλας, που εργαζόταν για χρόνια στον ΟΤΕ. Με την βοήθεια  παλιών συνταξιούχων του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ, συγκέντρωσαν τα αντικείμενα της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής.
Ο κ.Κωστούλας διέθεσε την συλλογή στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Πωγωνιανής.
Ανάμεσα στα εκθέματα, περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό , τηλέγραφοι, χειροκίνητα τηλέφωνα, μονωτήρες πορσελάνης, μεταλλάκτες, γραμματόσημα, φάκελοι αλληλογραφίας, γράμματα που φέρουν πάνω τους τουρκικά γραμματόσημα και πρωτότυπα τηλεγραφήματα.
Στην περιοχή τα πρώτα αυτόματα τηλέφωνα, άρχισαν να λειτουργούν το 1936.
Στην Πωγωνιανή των λίγων δεκάδων κατοίκων, βρίσκουμε επίσης το θαυμάσιο Λαογραφικό Μουσείο, την Μαθητική Εστία Πωγωνιανής, που φιλοξενεί και παράρτημα της <<Κιβωτού του Κόσμου>> του πατέρα Αντώνιου. Στην πλατεία του χωριό επιβλητικός στέκει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, που σκορπίζει απλόχερα τη σκιά του, τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες. Εξαιρετικό είναι και το δάσος δρυών νότια της Πωγωνιανής, ως το χωριό Ποντικάτες.
Εδώ στις εσχατιές της πατρίδας μας χάρη στο μεράκι και τον κόπο κάποιων ανθρώπων,  συναντάμε ζώσα την ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας των παλιότερων χρόνων και ξεδιπλώνουμε τις πτυχές της  ιστορίας του τόπου.
















Ιστορίες Επικοινωνίας | COSMOTE TV

Διατροφή και κορτιζόνη: Τι μπορείς να τρως όταν παίρνεις κορτιζόνη

Τι μπορείς να τρως και τι όχι όταν λαμβάνεις θεραπεία με κορτιζόνη: Να τι να προσέχεις στη διατροφή σου για να μην έχεις φούσκωμα και κατακράτηση από το φάρμακο.

Από την Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική διαιτολογία, nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com

Η κορτιζόνη είναι µία συνθετική ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο και µιµείται τη δοµή και τις δράσεις της κορτιζόλης, µίας ορµόνης που εκκρίνεται φυσιολογικά στον οργανισµό από δύο αδένες που καλούνται επινεφρίδια και ασκεί δεκάδες επιδράσεις σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώµα.

Η χρήση της κορτιζόνης φαρμακευτικά είναι διαδεδομένη στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ).

Κορτιζόνη και διατροφή

Η λήψη κορτιζόνης έχει συχνά παρενέργειες στις οποίες μπορεί να βοηθήσουν μικρές αλλαγές στην διατροφή μας. Οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες εξαρτώνται από την ηλικία, τις προϋπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να έχουμε (διαβήτης, ΙΦΝΕ κ.τ.λ.) καθώς και από τη συνταγογραφούμενη κορτιζόνη (δόση, χρονική διάρκεια).

Η αύξηση του βάρους κατά τη λήψη κορτιζόνης οφείλεται συνήθως στην κατακράτηση υγρών και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων λόγω της αυξημένης όρεξης.

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ακόμα πιθανή συνέπεια της λήψης κορτιζόνης.

Γι΄αυτό προσπάθησε να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα και περιόρισε τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη) τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου.

Όταν λαμβάνεις κορτιζόνη, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η κορτιζόνη μειώνει την ποσότητα του ασβεστίου, της βιταμίνης D και του φωσφόρου στο σώμα σας.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα οφείλουν να καταναλώνουν ημερησίως 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά. Επίσης καλές πηγές ασβεστίου είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ο τόνος, είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου. Πολλές φορές όμως, κρίνεται απαραίτητη και η χορήγηση κάποιου συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D.

Σε περίπτωσεις όμως όπως σε περιόδους έξαρσης της ΙΦΝΕ – Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου -τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα είναι απαγορευμένα λόγω της αύξησης των κενώσεων και του κοιλιακού άλγους που προκαλούν, κρίνεται απαραίτητη η λήψη κάποιου σκευάσματος ασβεστίου.
Βασικές οδηγίες διατροφής κατά τη λήψη κορτιζόνης

1) Καλό είναι να ξεκινήσεις κάποιο είδος άσκησης τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά την φορά. Η άσκηση κατέχει σημαντικό ρόλο έναντι στην απώλεια της οστικής μάζας!


2) Εξαιτίας της αυξημένης όρεξης που προκαλεί η λήψη κορτιζόνης προσπάθησε να καταναλώνεις 6 μικρά γεύματα αντί 3 μεγάλα.

3) Επίσης πρέπει να λαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης (άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αβγών και άπαχο κόκκινο κρέας) καθώς η λήψη της κορτιζόνης σχετίζεται με μειωμένη μυϊκή μάζα.

4) Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνίσταται να αποφεύγεται.

5. Θα πρέπει επίσης να περιορίσεις την πρόσληψη καφεΐνης καθώς μπορεί να έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι (ειδικά αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, καφέ και σοκολάτα).

6. Για την κατακράτηση υγρών που προαναφέρθηκε και είναι η κυριότερη παρενέργεια που σχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες συνίσταται να αποφύγεις το προστιθέμενο αλάτι καθώς και τρόφιμα όπως οι ελιές, τα παστά, τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τρόφιμα σε κονσέρβα, τουρσί, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πατατάκια καθώς και τους κύβους μαγειρικής.

7. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι είναι το ψωμί, οι φρυγανιές τα κέικ, τα μπισκότα και τα κράκερς. Μελέτησε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και την περιεκτικότητα τους σε νάτριο! Τέλος, όσον αφορά στο ψωμί και στις φρυγανιές, επίλεξε αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο στα οποία αναγράφεται χωρίς προσθήκη αλατιού.


Αγγελική Μοράρη: Επιστήμονας Τροφίμων Διατροφής

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2022/03/10/diatrofi-kortizoni-ti-mporeis-na-tros-otan-pairneis-kortizoni/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

ΕΛΛΑΔΑ: 1903 - 1930

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η χαράδρα του Κουβαρά, ανάμεσα από τα χωριά Δολό και Πωγωνιανή, στο Πωγώνι.














































Η χαράδρα του
Κουβαρά
βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Δολό και Πωγωνιανή στο Πωγώνι.
Πρόκειται για ένα άνοιγμα τριών περίπου μιλίων που αρχίζει από το γεφύρι της
Νονούλως και τελειώνει στους μύλους στα Παράκτωνα,
ενώ η δημιουργία του
οφείλεται στο ρέμα του Κουβαρά που το διασχίζει. Το ρέμα αυτό είναι παραπόταμος
του Δρίνου και πηγάζει από το όρος Νεμέρτσικα.











Μέσα στη χαράδρα του Κουβαρά υπάρχει πλούσια και
πολυποίκιλη βλάστηση, που σε συνδυασμό με τα ψηλά βράχια συνθέτουν ένα τοπίο
σπάνιας ομορφιάς που προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.






Επίσης
κατά μήκος της χαράδρας θα συναντήσετε και δυο πέτρινα γεφύρια, αυτό της «Νονούλως» που βρίσκεται στην αρχή, και του «Κουβαρά» που βρίσκεται στη καρδιά της χαράδρας, πάνω στο
μονοπάτι που ενώνει το Δολό με τη Πωγωνιανή. 





























Τα παλιότερα χρόνια οι
κάτοικοι της περιοχής εκμεταλλευόταν και τα νερά του ομώνυμου ρέματος. Γι' αυτό
και είχαν κατασκευάσει στη περιοχή αρκετούς νερόμυλους. Ένας από αυτούς σώζεται
ως σήμερα, σχετικά καλά συντηρημένος και θα τον βρείτε δίπλα από το γεφύρι της "Νονούλως".





Για να επισκεφτείτε τη χαράδρα του Κουβαρά η πιο σύντομη
διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από τη θέση «Τσουμπάρι» στο χωριό Δολό.
Ακολουθείται το μονοπάτι που αρχίζει από το χωριό και οδηγεί στην Πωγωνιανή. Η
διαδρομή αυτή περνάει από τον πυρήνα της χαράδρας που απέχει μόλις λίγα λεπτά
από το χωριό.





Στην είσοδο της όμως της χαράδρας θα σας οδηγήσει  ένα άλλο
μονοπάτι. Είναι το καλντερίμι που ξεκινάει λίγο πριν το Δολό και μετά από
ολιγόλεπτη πορεία φτάνει στο γεφύρι της «Νονούλως» και στην αρχή της
χαράδρας.

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ - ΔΟΛΟ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ- ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ