Πωγωνιανή – Μουσείο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό

 

Πωγωνιανή – Μουσείο Ταχυδρομικό – Τηλεπικοινωνιακό


Γράφει και φωτογραφίζει ο Μπάμπης Τάσιος
www.babistasios.blogspot.gr
https://www.facebook.com/Kaleidoscopephotogr/

Ακριτική Πωγωνιανή,  στην επαρχία Πωγωνίου της Ηπειρωτικής γης.
Στα 740 μέτρα το χωριό, χτισμένο στο όρος Μπόζοβο, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών της Ηπείρου. Απέχει από τα Ιωάννινα 67χλμ.
Γνώρισε μεγάλη ακμή στα παλαιότερα χρόνια ως εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του Πωγωνίου, ενώ επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν έδρα επισκοπής και διοικητικό κέντρο της περιοχής.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Αλεξοπούλου, που επί Τουρκοκρατίας ήταν Σεράι του μπέη, αντικρίσαμε ένα εξαιρετικό Μουσείο, που μας μετέφερε σε παλιότερες εποχές και ιστορεί των ανθρώπων τις επικοινωνίες.
Μιλάμε για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, με τη μεγάλη συλλογή του σε εκθέματα της προψηφιακής εποχής.
Την ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου, είχε ο ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Κωστούλας, που εργαζόταν για χρόνια στον ΟΤΕ. Με την βοήθεια  παλιών συνταξιούχων του ΟΤΕ και των ΕΛΤΑ, συγκέντρωσαν τα αντικείμενα της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής.
Ο κ.Κωστούλας διέθεσε την συλλογή στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Πωγωνιανής.
Ανάμεσα στα εκθέματα, περιλαμβάνονται φωτογραφικό υλικό , τηλέγραφοι, χειροκίνητα τηλέφωνα, μονωτήρες πορσελάνης, μεταλλάκτες, γραμματόσημα, φάκελοι αλληλογραφίας, γράμματα που φέρουν πάνω τους τουρκικά γραμματόσημα και πρωτότυπα τηλεγραφήματα.
Στην περιοχή τα πρώτα αυτόματα τηλέφωνα, άρχισαν να λειτουργούν το 1936.
Στην Πωγωνιανή των λίγων δεκάδων κατοίκων, βρίσκουμε επίσης το θαυμάσιο Λαογραφικό Μουσείο, την Μαθητική Εστία Πωγωνιανής, που φιλοξενεί και παράρτημα της <<Κιβωτού του Κόσμου>> του πατέρα Αντώνιου. Στην πλατεία του χωριό επιβλητικός στέκει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, που σκορπίζει απλόχερα τη σκιά του, τους καλοκαιρινούς ζεστούς μήνες. Εξαιρετικό είναι και το δάσος δρυών νότια της Πωγωνιανής, ως το χωριό Ποντικάτες.
Εδώ στις εσχατιές της πατρίδας μας χάρη στο μεράκι και τον κόπο κάποιων ανθρώπων,  συναντάμε ζώσα την ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας των παλιότερων χρόνων και ξεδιπλώνουμε τις πτυχές της  ιστορίας του τόπου.