Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος.

Η σημασία στη λεπτομέρεια που σώζει

Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος.Άρθρο του καρδιολόγου Νίκουθ Παναγιωτόπουλου

Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος.

(άρθρο:Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος) Συμβαίνει πολλές φορές η αξιολόγηση κάποιας λεπτομέρειας να αποτελέσει το στοιχείο εκείνο που σε συνδυασμό με την εμπειρία δίνει το έναυσμα για μια διάγνωση που μπορεί να σώσει μια ζωή.

Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος:Πραγματικό περιστατικό.

Το τηλεφώνημα έγινε το μεσημέρι την ώρα που έκλεινε το ιατρείο. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής άγνωστη. «Θα ήθελα αν μπορείτε να με δείτε γιατί χθες το βράδυ είχα ένα πόνο δεξιά στο θώρακα που μάλλον δεν είναι κάτι σοβαρό. Μίλησα με ένα παιδικό μου φίλο χειρουργό που μου είπε ότι είναι μυοσκελετικός και να πάρω κάποιο παυσίπονο. Θα ήθελα όμως να το δει και κάποιος καρδιολόγος». Αφού λοιπόν ο καρδιολόγος του εξήγησε πως θα έρθει στο ιατρείο και αφού τροποποίησε όλο το πρόγραμμά του, μετά από μισή ώρα ο ασθενής κατέφθασε.

Μη τυπικό έμφραγμα,χωρίς συμπτώματα.

Ανέβηκε πολύ άνετα και βιαστικά τα σκαλιά του ιατρείου και άρχισε την εξιστόρηση. «Χθες το απόγευμα που ξύπνησα ένιωσα ένα πόνο δεξιά προς την ωμοπλάτη. Είχα βάλει ένα ανεμιστήρα και σκέφτηκα ότι θα ήταν κάποια ψύξη. Γι’ αυτό και επειδή έχω κάποια ευαισθησία άρχισα να τρίβω την περιοχή και ο πόνος υποχώρησε. Πήρα τηλέφωνο και κάποιο αδελφικό φίλο χειρουργό που με ρώτησε να πονούσα καθόλου αριστερά. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν πονούσα καθόλου και μου σύστησε ένα παυσίπονο. Ο πόνος υποχώρησε και κοιμήθηκα.

Τη νύχτα ξύπνησα τρεις φορές χωρίς όμως να έχω κάποιο συγκεκριμένο ενόχλημα. Ίσως ήταν το άγχος. Σήμερα το πρωί πηγαίνοντας την κόρη μου στο σχολείο και κουβαλώντας την τσάντα της που είναι τύπου βαλίτσας, ένιωσα κάποιο ενόχλημα στο ίδιο σημείο και σταμάτησα για να το τρίψω πάλι και πέρασε. Από τότε δε με ξαναενόχλησε.»

Στις επίμονες ερωτήσεις του καρδιολόγου αν σταμάτησε και του πέρασε ο πόνος πριν τρίψει το σημείο ή αν σταμάτησε μετά, απάντησε ότι σταμάτησε για να το τρίψει και τότε πέρασε ο πόνος. Επίσης ο ασθενής επέμενε ότι δεν παρουσίασε καθόλου αδυναμία και καταβολή κατά τη διάρκεια του πόνου, καμία αντανάκλαση στην αριστερή πλευρά ή το σαγόνι και μάλιστα επέμενε ότι με την πίεση ο πόνος αυξανόταν. Όλα τα χαρακτηριστικά του μυοσκελετικού πόνου.

Λεπτομέρειες και κίνδυνος εμφράγματος:Καρδιογράφημα και triplex καρδιάς.

Στον έλεγχο που ακολούθησε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που δεν παρουσίαζε κάποιο άλλο παθολογικό σημείο βρέθηκε μια σειρά από έκτακτες κοιλιακές συστολές. Το triplex καρδιάς δεν παρουσίασε κάποια παθολογικά σημεία. Οι έκτακτες αυτές συστολές προβλημάτισαν τον καρδιολόγο. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους. Όμως μια από τις αιτίες είναι και η κακή αιμάτωση της καρδιάς, η ισχαιμία όπως τη λέμε. Μπορεί λοιπόν ακόμη και ένα έμφραγμα σε ακραίες συνθήκες να εκδηλωθεί μόνο με έκτακτες κοιλιακές συστολές.

Καρδιακά ένζυμα και τροπονίνη.

Το θέμα έπρεπε να απαντηθεί με ασφάλεια άμεσα. Και ένας καλός τρόπος είναι τα λεγόμενα καρδιακά ένζυμα. Δηλαδή ουσίες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του μυοκαρδίου όταν αυτά καταστρέφονται, όπως συμβαίνει στο έμφραγμα. Έπρεπε λοιπόν να γίνει άμεσα εξέταση ενζύμων και μάλιστα της πολύ ευαίσθητης τροπονίνης, που για ένα εργαστήριο χρειάζεται το πολύ μια ώρα να ολοκληρωθεί.

Αδυναμία πραγματοποίησης της εξέτασης.

Γράφτηκε το σχετικό παραπεμπτικό και ο ασθενής με τους συνοδούς του έφυγε για να υποβληθεί άμεσα στον έλεγχο αυτό.
Σε μισή ώρα επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τον καρδιολόγο ότι δε μπόρεσε να βρει πουθενά κάποιο διαγνωστικό κέντρο που να κάνει την εξέταση άμεσα. Όλα παρέπεμπαν στο επόμενο πρωί. Ο καρδιολόγος εξήγησε ότι την επομένη το πρωί η εξέταση δε θα είχε παρά ιστορική αξία. Γιατί αν ήταν αυξημένη η τροπονίνη θα σήμαινε ότι ο ασθενής είχε μείνει με έμφραγμα επί μία ακόμη ημέρα με ότι κινδύνους αυτό περικλείει . Επέμεινε λοιπόν η εξέταση να γίνει άμεσα.

Ακολούθησαν άλλα δύο τηλεφωνήματα με το ίδιο περιεχόμενο. Ο καρδιολόγος όμως επέμενε κάθε φορά πιο έντονα. Ώσπου βρέθηκε το κέντρο που δέχτηκε να κάνει την εξέταση άμεσα.

Με όριο το 40 η τιμή της τροπονίνης στο 1600.

Σε μία ώρα με τρόμο μάθαινε ότι με όριο το 40 η τιμή της τροπονίνης ήταν στο 1600. Ισχυρή ένδειξη εμφράγματος. Ο ασθενής ειδοποιήθηκε να πάει επειγόντως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δύο ώρες μετά τηλεφώνησε πανευτυχής και ευγνώμων στον καρδιολόγο του, για να τον ενημερώσει ότι είχε υποβληθεί σε στεφανιογραφία όπου είχε βρεθεί απόφραξη στον πρόσθιο κατιόντα (το μεγαλύτερο αγγείο της καρδιάς) και είχε γίνει «μπαλονάκι» με τοποθέτηση stent. Οι ιατροί στο νοσοκομείο του είπαν ότι ήταν πολύ «τυχερός».

Κανείς δεν ξέρει πως θα κατέληγε αυτό το επεισόδιο χωρίς την παρατηρητικότητα και την επιμονή του καρδιολόγου. Ένα εντελώς άτυπο περιστατικό, με όλες τις προϋποθέσεις να μη γίνει αντιληπτό ένα έμφραγμα. Κανείς δε θα κατηγορούσε ένα καρδιολόγο που δε θα το υποψιαζόταν. Εκτός ίσως από τη συνείδησή του. Κι όμως τελικά η σημασία στη λεπτομέρεια σώζει ζωές.

ΠΗΓΗ