ΕΛΕΓΧΟΣ στα 40 ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ



Είναι 40 ετών, γυναίκες και καπνίστριες: πρόκειται για τα «θύματα» της νόσου των καπνιστών στην Ευρώπη, η επιδημιολογία της οποίας έχει αλλάξει.

Μέχρι πρόσφατα οι άνδρες είχαν την πρωτιά στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενώ σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας (ΕRS) στη Βιέννη, οι γυναίκες είναι αυτές που πάσχουν από τη νόσο των καπνιστών.

Μάλιστα οι ειδικοί επισήμαναν για πρώτη φορά, και μετά την επεξεργασία των δεδομένων της μελέτης UΡLΙFΤ, κλινικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα στην ηλικία των 40 ετών, όπου εμφανίζονται συνήθως τα πρώτα σημάδια της ΧΑΠ, έχει σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Roland Βuhl, διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μainz της Γερμανίας, «η έναρξη θεραπείας της ΧΑΠ με τιοτρόπιο όταν γίνεται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, επιτυγχάνει στατιστικά σημαντική μείωση στον ρυθμό έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας και βελτίωση στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής».

Τα δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε 356 ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, έδειξαν ότι οι νεώτεροι ασθενείς που λάμβαναν τιοτρόπιο είχαν κατά 27% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παροξύνσεων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η αντιμετώπιση
«Αυτά τα νέα δεδομένα στους νεώτερους ασθενείς επιβεβαιώνουν το ότι είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΧΑΠ. Τα εν λόγω δεδομένα καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του τιοτροπίου στη δυνητική διατήρηση της πνευμονικής λειτουργίας και την επίδραση στην πορεία της νόσου στους νεώτερους ασθενείς», εξηγεί ο κ. Βuhl.

Επιπλέον, για πρώτη φορά έγινε λόγος για τους παθητικούς καπνιστές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Συνεδρίου, καθηγητή Οtto Βurghuberg, το 95% των ασθενών είναι καπνιστές.

«Ένα μικρό ποσοστό οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο αυτό καταμετρά αρκετούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με νέα μελέτη Ιαπώνων, ορίζουμε πλέον ως παθητικό καπνιστή κάποιον που παρευρίσκεται σε χώρο καπνιζόντων για 40 ώρες την εβδομάδα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνεδρίου. 
πηγη