Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αλλαγές στον τρόπο ζωής για υποχώρηση των συμπτωμάτων

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αλλαγές στον τρόπο ζωής για υποχώρηση των συμπτωμάτων
Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού μπορεί κατά περιόδους να ταλαιπωρείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλιστα πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού αρκετές φορές (για παράδειγμα λόγω μη προσεκτικής λήψης ιστορικού) η ΓΟΠ διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως δυσπεψία.
Η ΓΟΠ συμπεριλαμβάνει: α) όλους τους ασθενείς με επιπλοκές λόγω της ΓΟΠ, όπως οισοφαγίτιδα, βρογχοπνευμονικές επιπλοκές, μη καρδιακό θωρακικό πόνο κ.λπ. και β) όλους τους ασθενείς χωρίς οργανικές βλάβες, αλλά με συμπτώματα ΓΟΠ τέτοια που να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Οι ασθενείς χωρίς ενδοσκοπικά ευρήματα αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών με ΓΟΠ, ενώ σοβαρού βαθμού οισοφαγίτιδα παρατηρείται μόνο σε 5-10% του συνόλου των ασθενών με ΓΟΠΝ.

Κάθε τόπος και… παρατσούκλι! Ποια είναι τα… δεύτερα ονόματα κατοίκων ανά πόλη!!!


Γνωρίζατε ότι υπάρχουν παρατσούκλια για τους κατοίκους σχεδόν κάθε ελληνικής πόλης; Και δεν εννοούμε απλώς τα ονόματα που βγαίνουν από την πόλη πχ Αθήνα – Αθηναίοι, αλλά κάποιες ειδικές ονομασίες, οι οποίες έχουν βγει για διάφορους λόγους… Σίγουρα έχετε ακούσει μερικά από τα παρατσούκλια αλλά ας δούμε πώς αποκαλούνται οι κάτοικοι διαφορων πόλεων! 

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ | Γνωρίζοντας τον μαστό | Ολόκληρη Εκπομπή

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ | Ο Καρκίνος του Ήπατος & η αντιμετώπισή του | Ολόκληρο Επ...

Καρκίνος: Επτά μάλλον απρόσμενοι παράγοντες κινδύνου

Ο καρκίνος είναι δυνατόν να προκληθεί από διάφορες αιτίες, και το 2018 ο κατάλογος αυτός έγινε ακόμη πιο μακρύς, καθώς η επιστημονική έρευνα έφερε στο φως ή επιβεβαίωσε παράγοντες κινδύνου μάλλον απρόσμενους, πέρα από τους ήδη γνωστούς, όπως το κάπνισμα, η πολλή ηλιοθεραπεία, η χημική ρύπανση, το πολύ κόκκινο κρέας και διάφοροι ιοί
Περίπου το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας

Η πυραμίδα της σωστής διατροφής

Μικρές αλλαγές, προσαρμοσμένες στις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες υγείας και τελικά στη μείωση του κινδύνου για παθολογικές διαταραχές και χρόνια νοσήματα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μυστικά της σωστής διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες

Τσεκάπ. Οι εξετάσεις που σώζουν ζωές

Γνωρίζετε ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ζουν περίπου 6 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες είναι ότι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη; Ίσως αυτό το επιχείρημα και μόνο είναι αρκετό για να σας πείσει -είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα- ότι είναι πλέον καιρός να εντάξετε ένα τσεκάπ στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς. Αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι, αφιερώνοντας μερικές ώρες -μιας ή το πολύ δύο ημερών κάθε χρόνο- για τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε πάθηση και θα έχετε φυσικά λιγότερο άγχος για την κατάσταση της υγείας σας, αφού θα την παρακολουθείτε τακτικά. Διαβάστε, λοιπόν, τον οδηγό για ένα πλήρες τσεκάπ που φτιάξαμε για σας. Μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος!


Εξετάσεις αίματος..Φυσιολογικές τιμές..

++
Πρίν ξεκινήσετε το..αγωνιώδες ψάξιμο, πατήστε την έναρξη και αφήστε τις ¨σταγόνες βροχής¨ του Σοπέν , να σας συνοδεύσουν στην περιπλάνησή σας..

7 πόνοι που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ο πόνος είναι η κυριότερη αιτία για την οποία πηγαίνουμε στον γιατρό, με το 30% των επισκέψεων σε ιατρεία και πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία να αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.
Επειδή είναι τόσο συχνός, οι περισσότεροι είμαστε αρκετά συγχρονισμένοι με το σώμα μας, ώστε να ξέρουμε πότε συνιστά απλή ενόχληση. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν παρουσιάζεται ένας ασυνήθιστος πόνος, ο οποίος ναι μεν μας ανησυχεί αλλά δεν είμαστε κιόλας σίγουροι για το αν σηματοδοτεί κάτι σοβαρό ή όχι.
Αμερικανοί ειδικοί στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, την γηριατρική και την ψυχιατρική εξηγούν ποιους πόνους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε, αλλά αντιθέτως να θέτουμε αμέσως υπ’ όψιν του γιατρού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές το Πάσχα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ενόψει Πάσχα
Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μας οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους και η

Η Πυθαγόρεια Διατροφή

Ομορφιά - Υγεία
18 Μαΐου 2013
ΤΟ ΗΞEΡΕΣ;;; Η Πυθαγόρεια Διατροφή εξαφανίζει το 95% των ασθενειών! Δες τι πρέπει να τρως!!!
Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής...

Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

ΕΛΕΓΧΟΣ στα 40 ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ



Είναι 40 ετών, γυναίκες και καπνίστριες: πρόκειται για τα «θύματα» της νόσου των καπνιστών στην Ευρώπη, η επιδημιολογία της οποίας έχει αλλάξει.

Μέχρι πρόσφατα οι άνδρες είχαν την πρωτιά στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενώ σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας (ΕRS) στη Βιέννη, οι γυναίκες είναι αυτές που πάσχουν από τη νόσο των καπνιστών.

Άγιος Παΐσιος - Ρωσική Ταινία ΠΡΕΜΙΕΡΑ 5 Νοε 2012

Μετέωρα. Ο "κρεμαστός παράδεισος" της Ελλάδας από ψηλά. Greece Meteora 4...

64 Ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο!



          Κακοσμία στόματος: Αίτια και αντιμετώπιση-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας


          Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κακοσμία της στοματικής κοιλότητας, που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.
          Από τι προκαλείται η στοματική κακοσμία;
          Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή, όπως εξηγεί η χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου.
          Στυτική δυσλειτουργία: Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι σύντροφοι;

          Καταλυτικός είναι ο ρόλος της συντρόφου στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, μιας κατάστασης που, σύμφωνα με στοιχεία, θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους οι μισοί άνδρες άνω των 40 ετών. Οι ειδικοί διατείνονται ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της οι σύντροφοι πρέπει να λειτουργούν ως ζευγάρι, ως ολότητα, και όχι ατομικά και μεμονωμένα. Συνεπώς, η στάση που θα τηρήσει η γυναίκα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά…

          Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την πετσέτα του μπάνιου

          Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο το βράδυ. Όταν τελειώσετε, κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα, απλώνετε το χέρι στην πετσέτα σας... και η καθαριότητά σας μπορεί κάλλιστα να πήγε χαμένη. Γιατί; Ίσως διότι δεν πλένετε αρκετά συχνά την πετσέτα του μπάνιου σας.
          «Είναι ένα θέμα που όλους θα έπρεπε να μας απασχολεί, αλλά σπανίως το σκεφτόμαστε», λέει ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη
          Παχυσαρκία: Καλύτερη η σεξουαλική ζωή των ανδρών μετά από βαριατρική επέμβαση

          Αύξηση της τεστοστερόνης χαρίζει στους παχύσαρκους άνδρες η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων McMaster και Alberta του Καναδά.
          Όσοι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο επαναφοράς του βάρους τους στα φυσιολογικά επίπεδα επωφελούνται από τα μετεγχειρητικά επίπεδα της ορμόνης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα του σπέρματος.

          Ουροποιητικό: Είναι ακριβείς τελικά οι συστάσεις για 8 ποτήρια νερό ημερησίως;

          Ελλιπείς είναι οι επιστημονικές αποδείξεις για την ποσότητα υγρών που πρέπει να προσλαμβάνονται ημερησίως, παρά τις διαρκείς συστάσεις για 8 ποτήρια ημερησίως. Παράλληλα, όμως, η ίδια η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων αποκλείει τον ισχυρισμό ορισμένων ότι η υψηλή πρόσληψη υγρών δεν έχει κανένα κλινικό όφελος. Τι ισχύει τελικά;

          Γιατί γερνάει πρόωρα το πρόσωπο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

          Αν θέλετε να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες του χρόνου στο δέρμα του προσώπου σας, δεν αρκούν οι κρέμες και οι λοσιόν. Πρέπει να προσέξετε τι το επηρεάζει και να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα.
          «Η διαδικασία της γήρανσης (ή εγγενής γήρανση) είναι συγκεκριμένη και καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας», εξηγεί ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Η εγγενής γήρανση ευθύνεται που το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ξηρό καθώς μεγαλώνουμε, ενώ από αυτήν εξαρτάται και ο ρυθμός με τον οποίο θα χάσει λίπος».

          Καρκίνος προστάτη: Τα Χριστούγεννα να προτιμήσω λευκό ή κόκκινο κρασί;

          Συντηρητικοί στην κατανάλωση κρασιού αλλά και επιλεκτικοί στο είδος του θα πρέπει να είναι οι άνδρες κατά τη διάρκεια των εορτών, και όχι μόνο, ιδιαίτερα όσοι έχουν περάσει τα 50. Όπως διαπιστώθηκε από μια ανασκόπηση μελετών που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, το κρασί συνολικά δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στην επίδραση του λευκού και του κόκκινου κρασιού.

          Σεξ και καρκίνος προστάτη: Πως να ξαναγίνετε ενεργός σεξουαλικά

          Οκτώ στους δέκα άνδρες είναι ανίκανοι σεξουαλικά, μετά τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη, καθώς βλέπουν την ερωτική τους απόδοση… να κάνει ελεύθερη πτώση στο ναδίρ.
          Την ευγνωμοσύνη, που ξεπέρασαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, «καταποντίζουν» η έντονη πικρία και η μεγάλη απογοήτευση, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι είναι, πια, «ανενεργοί».

          Από την 1η Ιανουαρίου 2019 λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού



          Ρινορραγία: Τι μπορεί να την προκαλέσει τη νύχτα;

          Τον χειμώνα ο ξηρός αέρας στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι συχνή αιτία ρινορραγίας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
          Τα θερμαντικά σώματα και ιδιαίτερα τα κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται τους ψυχρούς μήνες είναι πιθανό να στεγνώσουν τον βλεννογόνο της μύτης, και να προκαλέσουν την ενοχλητική αλλά ακίνδυνη, τις περισσότερες φορές, κατάσταση. Γενικότερα, μια ρινορραγία είναι πιθανότερο να προκύψει κατά την αλλαγή των εποχών έως ότου προσαρμοστεί ο βλεννογόνος στις αυξομειώσεις της υγρασίας.

          Χρόνια προστατίτιδα: Είναι τα κρουστικά κύματα αποτελεσματικά για τη θεραπεία της;

          Θετικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών για τη χρήση των κρουστικών κυμάτων ως θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Ιδιαίτερα για τον μη βακτηριακό τύπο της πάθησης οι ερευνητές είναι απολύτως ενθαρρυντικοί και διατείνονται ότι είναι πετυχημένη μέθοδος καθώς οι ασθενείς ανακουφίζονται από τα συμπτώματα που προκαλεί.

          Σπονδυλική στήλη: Γιατί ο κρύος καιρός επιδεινώνει τον πόνο στη μέση;

          Τα χαμηλά επίπεδα θερμοκρασίας γίνονται συχνά αιτία για την εμφάνιση πόνου στη μέση ή σε άλλο σημείο της σπονδυλικής στήλης όπου προϋπάρχει βλάβη ή τραυματισμός. Οι ασθενείς γνωρίζουν εμπειρικά ότι οι ψυχρότερες καιρικές συνθήκες και ο πόνος στην πλάτη, τους μυς και τις αρθρώσεις σχετίζονται. Είναι, όμως, επιστημονικά αποδεδειγμένο;

          Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη: Πώς μπορώ να μειώσω τα συμπτώματα;

          Έλεγχο των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και της επιτακτικής ακράτειας ούρων μπορούν να επιφέρουν μερικές απλές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και στις συμπεριφορές των ασθενών. Η εκπαίδευσή τους, μεταξύ άλλων, για την ενδεδειγμένη διατροφή, τη διαχείριση της πρόσληψης υγρών, τον έλεγχο του βάρους, και τη διακοπή του καπνίσματος, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

          Στυτική δυσλειτουργία: Πως η κακή ποιότητα ύπνου γίνεται η αιτία της πάθησης

          Πλήθος κινδύνων για την υγεία μπορεί να προκαλέσει η κακή ποιότητα ύπνου στους άνδρες άνω των 16 ετών. Οι επιστήμονες την είχαν παλαιότερα συσχετίσει με δυσκολία συγκέντρωσης, με έλλειψη ενέργειας και με παρορμητικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τελευταίες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η κακή ποιότητα ύπνου και η νυκτουρία, που αποτελεί συχνά την αιτία της, δύναται να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή τεστοστερόνη και αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

          Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 8 tips για υγεία και ευεξία

          Οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος έχουν επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών.
          Τα αυξημένα και επιβαρυμένα ωράρια εργασίας και ο συνδυασμός υψηλής επαγγελματικής προσπάθειας και χαμηλής ικανοποίησης έχουν οδηγήσει σε μια σύγχρονη μάστιγα, το σύνδρομο «burnout» ή αλλιώς σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης. Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει κυρίως τους επαγγελματίες, που αναπτύσσουν σχέση φροντίδας και υπευθυνότητας με άλλα άτομα και χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης.

          Διαφραγματοκήλη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

          Το διάφραγμα είναι ένας μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά. Ο μυς αυτός έχει μία τρύπα, από την οποία περνάει ο οισοφάγος για να φτάσει στο στομάχι. Όταν αυτή η τρύπα είναι χαλαρή, τμήμα του στομάχου περνάει στο θώρακα - και ο ασθενής πάσχει από διαφραγματοκήλη.
          Το διάφραγμα διαχωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα. Καταφύεται στο κατώτερο στέρνο, στα πλευρικά τόξα και στους πρώτους οσφυϊκούς σπονδύλους.

          Πως εκδηλώνεται η κατάθλιψη στους άνδρες

          Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη και την εκδηλώνουν άτομα και των δύο φύλων. Ωστόσο τα συμπτώματά της στους άνδρες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στις γυναίκες.
          «Ο περισσότερος κόσμος συσχετίζει την κατάθλιψη με την επίμονη θλίψη, την ευσυγκινησία και την διαρκή ενασχόληση με τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αυτά τα συμπτώματα είναι συχνότερα στις γυναίκες», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Όταν οι άνδρες έχουν κατάθλιψη, πιθανότερο είναι να την εκφράσουν με οξυθυμία, νεύρα και επιθετικότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οικογένεια, οι φίλοι ή ακόμα και οι γιατροί τους δεν αντιλαμβάνονται πάντοτε τι τους συμβαίνει».

          Καταργείται από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου η προπληρωμή για τα γυαλιά οράσεως
          Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών-γυαλιών οράσεως από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, για τους δικαιούχους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
          Όσο αφορά τα οπτικά, ο οφθαλμίατρος εκδίδει την ηλεκτρονική γνωμάτευση και εκτυπώνει για τον πολίτη τη βεβαίωση πληρωμής η οποία αναγράφει τα στοιχεία του δικαιούχου, καθώς και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 100 ευρώ.

          Στυτική δυσλειτουργία: Ποιες οι επιπτώσεις της και πώς αντιμετωπίζονται;

          Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις τις στυτικής δυσλειτουργίας τόσο στους άνδρες όσο και στις συντρόφους τους. Σύμφωνα με μελέτες, η αδυναμία επίτευξης καλής στύσης για σεξουαλική πράξη έχει ψυχολογικές επιδράσεις, ακόμη και όταν η αιτία του προβλήματος είναι απολύτως σωματική. Οι ίδιοι νοιώθουν συχνά λιγότερο άνδρες, είναι ανασφαλείς, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νοιώθουν φόβο, θυμό, επιθετικότητα, ντροπή, ανησυχία και ενοχή. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Αντιστοίχως, οι ερωτικές σύντροφοί τους βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απόρριψη, η απογοήτευση και η αίσθηση ότι δεν είναι ελκυστικές.

          Νέας γενιάς Laser κατά του γλαυκώματος

          Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μείωσητης ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ), σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, έχει η θεραπεία με νέας γενιάς laserσε μια μόνο θεραπευτική συνεδρία!
          Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Medicine(Baltimore) από τον LeeJWκαι συνεργάτες, ο σκοπός της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της τραμπεκουλοπλαστικής με το MicroPulselaser(MLT) σε ασθενείς με χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.
          Πράγματι, η ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) μειώθηκε κατά 19,5%, όπως επίσης κατά 21,4% η χρήση των αντιγλαυκωματικών φαρμάκων σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-θεραπείας.
          Η MLTείχε ποσοστό επιτυχίας 72,9% στο να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση ( ΕΟΠ ) κατά 25% ή στο να επιφέρει μείωση της κάτω από τα 18 mmHg.

          Ημερίδα στον Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

          Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο Αλτσχάιμερ διοργανώνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης - ΕΚΨΥΕ Πειραιά.
          Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου).
          Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου και η συνηθέστερη αιτία άνοιας (αντιπροσωπεύει το 50-70% των κρουσμάτων της). Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Alzheimer’s Disease International, κάθε χρόνο σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν ότι πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ και ήδη περίπου 50 εκατομμύρια ζουν με αυτήν. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία και έτσι το 2030 εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 75 εκατομμύρια και το 2050 σε 131,5 εκατομμύρια.

          Παλινδρόμηση: Η χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο οισοφαγικού καρκίνου

          Η χειρουργική επέμβαση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς και η λήψη φαρμάκων για την πάθηση, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος, όπως έχει καταδείξει μια νέα μελέτη του Karolinska Institutet της Σουηδίας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που πραγματοποιούνταν για σχεδόν 50 χρόνια και συμπεριέλαβε περίπου 1 εκατομμύριο άτομα με παλινδρόμηση, και οι δύο τύποι θεραπείας μειώνουν τον κίνδυνο.

          Πανάδες μετά τις διακοπές: Υπάρχει μόνιμη θεραπεία;

          Σοβαρή επίπτωση στην αυτοεκτίμηση έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι σκούρες κηλίδες στο δέρμα, που συχνά εμφανίζονται μετά την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με έρευνες, η επιτυχής θεραπεία τους, βοηθά τους πάσχοντες να βελτιώσουν την αίσθηση που έχουν για τον εαυτό τους.

          Άγχος και αγχώδης διαταραχή: ποιες είναι οι διαφορές

          Το άγχος είναι πολύ συνηθισμένο συναίσθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει χαρακτηριστικά συμπτώματά του, όπως την ανάσα τους να επιταχύνεται, την καρδιά τους να κτυπά ξέφρενα και ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας και φόβου.
          Τα συμπτώματα αυτά, όσο κι αν μοιάζουν απειλητικά, είναι φυσιολογικά. «Είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός για να προετοιμαστεί να παλέψει ή να ξεφύγει από μία κατάσταση, άνθρωπο ή συνθήκη που εκλαμβάνει ως απειλή», λέει ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή επιταχύνονται για να προωθηθεί οξυγονωμένο αίμα στους μυς που προετοιμάζονται για μάχη ή για τροπή σε φυγή. Το άγχος είναι επίσης κινητήριος δύναμη που μπορεί, λ.χ., να μας οδηγήσει εγκαίρως στη δουλειά, να μας ωθήσει να διαβάσουμε σκληρά για τις εξετάσεις ή να μας αποθαρρύνει από μια νυκτερινή βόλτα σε έναν έρημο δρόμο».

          Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε την ψυχική υγεία μας

          Όταν το θέμα είναι η ψυχική υγεία, ένα είναι σίγουρο: οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το πως μεγάλωσε και αν έχει καλή δουλειά, ικανοποιητικό εισόδημα, υποστηρικτικό περιβάλλον, μπορεί να εκδηλώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, από μια κρίση πανικού ή φοβία έως σοβαρή κατάθλιψη.

          Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο μικροί και μεγάλοι

          Αν το να βάλετε το παιδί σας για μπάνιο μοιάζει με μικρή μάχη, θα χαρείτε να μάθετε ότι ίσως δεν είναι υποχρεωτικό σε καθημερινή βάση.
          Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός του (λιπαρό, ξηρό), την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του. Αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

          Ουροποιητικό σύστημα: 11 σημαντικές πληροφορίες

          Η ούρηση είναι μία από τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, αλλά συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί της εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όπως οι ουρολοιμώξεις που είναι πολύ συνηθισμένες τώρα το καλοκαίρι.
          Ωστόσο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αγνοούμε βασικά πράγματα για μία τόσο σημαντική λειτουργία και τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα γι’ αυτήν.
          Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, παραθέτει 11 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε.

          Πρωκτικός κνησμός: Από τι προκαλείται;

          Σχεδόν 100 διαφορετικές αιτίες κρύβονται πίσω από τον πρωκτικό κνησμό, ένα σύμπτωμα που δυσκολεύει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και τους φέρνει συχνά σε αμηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία, ο κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή επηρεάζει το 1-5% του γενικού πληθυσμού. Η παθολογική αυτή κατάσταση είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στους άνδρες και ταλαιπωρεί περισσότερο τους ανθρώπους που βρίσκονται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής τους. Μπορεί να είναι ήπια μέχρι έντονη οπότε μπορεί να γίνει ακόμα και αιτία κατάθλιψης.

          Τι “ύψος” έχει η απιστία; Αποκαλύπτει η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου

          Θέλετε να ξέρετε αν ο άνδρας, με τον οποίο σχετίζεστε, θα σας απατήσει; Μάθετε τι ύψος έχει! Νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών έδειξε ότι οι κοντοί άνδρες έχουν τα πρωτεία στην απιστία.
          Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1000 ανδρών από όλη τη χώρα και εξέτασε δύο παραμέτρους: το ύψος τους και την πολυγαμικότητά τους.

          Δέρμα: Πως το επηρεάζει η αφυδάτωση του οργανισμού

          Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για καλή υγεία, αφού το νερό συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού, από τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας και την πέψη έως τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεφρών. Τί συμβαίνει, όμως, στο δέρμα αν δεν πίνουμε αρκετό νερό;

          Ουρολοιμώξεις: Πότε γίνονται επικίνδυνες;

          Έξι στις δέκα γυναίκες και το 15% των ανδρών παρουσιάζουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους, η οποία δίχως την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
          Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν ουρολοιμώξεις. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε νεογέννητα μωρά, αλλά η συχνότητά τους είναι ιδιαιτέρως αυξημένη στις νεαρές γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών και σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

          Νυκτουρία στους άνδρες: Αποκλειστικός ένοχος η υπερπλασία του προστάτη;

          Λανθασμένη είναι η άποψη που κυριαρχεί τόσο σε ασθενείς όσο και σε γιατρούς ότι η νυκτουρία στους άνδρες είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων σύμπτωμα της υπερπλασίας του προστάτη. Αντιθέτως με ό,τι πιστεύεται από πολλούς, η νυκτουρία είναι σύμπτωμα συστημικό που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με κάποιο διαφορετικό της υπερπλασίας του προστάτη πρόβλημα.

          Ψυχική υγεία: Γιατί είναι απαραίτητοι οι καλοί φίλοι

          Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε κυρίως στην διατροφή και την άσκηση για καλή υγεία, αλλά ολοένα περισσότερες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ευεξία μας επηρεάζεται σημαντικά από τους φίλους μας.
          Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένες συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία είναι μεταδοτικές και πως τα κοινωνικά δίκτυα (δια ζώσης και διαδικτυακά) που έχει κανείς στη ζωή του μπορεί να επηρεάσουν παραμέτρους της υγείας όπως η παχυσαρκία, το άγχος και η ευτυχία. Ακόμα και οι συνήθειές μας όσον αφορά την άσκηση μπορεί να επηρεαστούν από τον κοινωνικό μας ιστό, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη από αυτές τις μελέτες.

          Βουλώνει η μύτη μου όταν ξαπλώνω: μπορώ να το αποφύγω;

          Δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία και διαταραχές στον ύπνο είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η απόφραξη της ρινικής αναπνοής, ιδιαίτερα το βράδυ, κατά την κατάκλιση. Η αδυναμία αναπνοής από τη μύτη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν αναζωογονητικό, ξεκούραστο και ανενόχλητο ύπνο… Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί μια απλή καταρροή επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουμε; Γιατί ενώ δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σύμπτωμα όλη τη μέρα, ξαφνικά “μπουκώνουμε” το βράδυ;

          Στυτική δυσλειτουργία: Δείκτης υποκείμενης καρδιαγγειακής νόσου;

          Νέος παράγοντας ανίχνευσης της ύπαρξης καρδιαγγειακής νόσου είναι η στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Vascular Medicine. Όπως διαπιστώθηκε, είναι ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” που θα μπορούσε να σώσει ζωές, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

          Αναπνοή και άσκηση: Υπάρχουν επιπτώσεις εάν αναπνέω από το στόμα;

          Μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα αλλά και στη γενική υγεία έχει το είδος της αναπνοής, αλλά και της εκπνοής, κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που ασκούνται είναι μεν σε καλή φόρμα αλλά μπορεί να μην είναι υγιείς. Άλλοι που επιδιώκουν τη μείωση του βάρους τους μέσω της άσκησης μπορεί να αστοχούν παρά τις επίμονες προσπάθειές τους, ενώ άλλοι που προσπαθούν να αποβάλουν το άγχος προπονούμενοι έντονα να παραμένουν σε ένταση.

          Προστάτης: Επτά μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

          Πόσα ξέρετε για τον προστάτη; Σε ποιες ηλικίες, λ.χ., εμφανίζονται προβλήματα σε αυτόν; Είναι απαραίτητος για τη στυτική λειτουργία; Χρειάζονται πάντοτε αντιβιοτικά για την προστατίτιδα; Και το αυξημένο PSA σημαίνει πάντοτε καρκίνο;

          Ερωτικός λόγος (ακουστική διέγερση).

          Οι άνδρες, όταν παίζουν ποδόσφαιρο ή όταν απλά παρακολουθούν, συνήθως εκστομίζουν λεκτικές ατοπίες, αλλά και ουτοπίες για τους αντιπάλους, που έχουν σχέση με το σεξ όλων των ειδών.
          Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο ανδρολόγο, συνεργάτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστο Φλιάτουρα, οι φραστικές υπερβολές θα έκαναν και τον Ντεσάντ να κοκκινίσει. Τα, δε, σαδομαζοχιστικά σχόλια θα υπέβαλλαν στο μαρτύριο της αμφιβολίας για το πρωτότυπο του έργου του και τον βαρόνο Μάζωχ, συγγραφέα του βιβλίου.

          Μουντιάλ: Γιατί οδηγεί τις γυναίκες στην απιστία;

          Ενώ οι άνδρες, λόγω Μουντιάλ, είναι κολλημένοι στις οθόνες, την ίδια ώρα οι γυναίκες έχουν «ελευθέρας» και αλωνίζουν εκτός αγωνιστικού χώρου, σκοράροντας σε ξένα κρεβάτια.
          Οι… ποδοσφαιρόπληκτοι κάθε τέσσερα χρόνια κόβουν το σεξ και αφιερώνονται στα στοιχήματα για το ποιος θα πάρει το κύπελλο και ποιος παίκτης θα βάλει τα περισσότερα γκολ. Με δυο - τρία ματς την ημέρα, με παρατάσεις και πέναλτι, κάθονται σερί ως τις πρώτες πρωινές ώρες στην τηλεόραση.
          Έντονο άγχος: Πότε υποκρύπτει μια αδιάγνωστη ασθένεια

          Το να νιώθει ένας άνθρωπος άγχος όταν συμβαίνει κάτι άσχημο ή δύσκολο στη ζωή του, είναι φυσιολογικό. Τί γίνεται όμως όταν τα συμπτώματα του άγχους υποκρύπτουν μία σωματική ασθένεια και αποτελούν στην πραγματικότητα μία από τις πρώτες εκδηλώσεις της;

          Αρνητική βιοψία προστάτη και αυξανόμενο PSA: Τι πρέπει να κάνω;

          Αγωνία και προβληματισμό προκαλεί στους άνδρες η αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη (PCa) που όμως συνοδεύεται από αυξανόμενες τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), δεδομένου ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αποκλείουν μια διάγνωση καρκίνου σε επόμενη βιοψία. Παλαιότερα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων απαιτούνταν η διενέργεια επαναληπτικής βιοψίας, αλλά σήμερα υπάρχουν νέες, πρωτοποριακές εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν και να βοηθήσουν στην καλύτερη εκτίμηση του ασθενή.

          Ζαρωμένο δέρμα: Πού οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

          Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και χαλαρώνει. Όταν όμως αρχίζει να γίνεται λεπτό και με ζάρες, σαν το χαρτί κρεπ, η ηλικία μπορεί να μην είναι μία από τις βασικές αιτίες.
          «Σε αντίθεση με τις ρυτίδες που δημιουργούνται γύρω από τα μάτια και το στόμα εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων μυϊκών κινήσεων, το λεπτό και ζαρωμένο δέρμα στο πρόσωπο, στα χέρια και σε άλλα σημεία του σώματος συνήθως σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Το κλειδί είναι οι ίνες της ελαστίνης οι οποίες επιτρέπουν στο δέρμα να τεντώνεται και να ανακτά την λεία όψη του».
          Κατάθλιψη: 10 τρόποι να την καταπολεμήσετε

          Η κατάθλιψη είναι μια δύσκολη διαταραχή, η οποία στερεί από τους ασθενείς κάθε ικμάδα ενεργητικότητας και αισιοδοξίας. Mπορεί να διαπιστώσουν ότι τους είναι αδύνατο να σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι ή να ντυθούν για να πάνε στη δουλειά. Μπορεί να μην θέλουν να βλέπουν άλλα άτομα και να αισθάνονται ότι βαριούνται τα πάντα. Ή ακόμα μπορεί να νιώθουν μοναξιά και απελπισία.
          8 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για το πέος

          Τί ξέρετε για το πέος;
          Αν και το πιθανότερο είναι πως γνωρίζετε μερικά βασικά δεδομένα, όπως ότι το σχήμα και το μέγεθός του δεν είναι το ίδιο σε όλους τους άνδρες, υπάρχουν πολλά άλλα τα οποία παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

          Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι γι’ αυτό.
          1. Είναι διπλάσιο απ’ ό,τι φαίνεται.

          Κι όμως είναι αλήθεια... Σεξ: «Αντίδοτο» στη δύσκολη πραγματικότητα το «εύκολο» κρεβάτι

          Οι Έλληνες μάλλον αντιλήφθηκαν ότι η ζωή δεν βγαίνει με γκρίνιες και μιζέρια και ότι με το να κόψουν το σεξ δεν περνάνε καλύτερα. Έτσι, η οικονομική κρίση, τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική (ελληνοτουρκικά, μακεδονικό) και η δύσκολη καθημερινότητα γενικά δεν τους πτοούν, πλέον, και ασυγκράτητοι εφορμούν σε νέες ερωτικές περιπέτειες.
          Δέρμα: Τα κυριότερα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα του

          Όταν το θέμα είναι το δέρμα και η φροντίδα του, οι παρανοήσεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις περισσεύουν. Από τη στιγμή που μια νεαρή κοπέλα αρχίζει την περιποίησή του, φίλες, γνωστοί, συγγενείς και διάφοροι υποτίθεται ειδικοί έχουν και κάτι να της προτείνουν - κάτι που συνήθως το έμαθαν από τη δική τους μητέρα, αδελφή, φίλη ή και γιαγιά ακόμα.
          Πώς να ελέγχετε τα νεύρα σας

          Φουντώνετε όταν ένας άλλος οδηγός σας «κόβει» στο δρόμο; Σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν ο έφηβος γιος σας αρνείται να συνεργαστεί; Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ή ακόμα και υγιές συναίσθημα, αλλά έχει μεγάλη σημασία να τον διαχειριζόμαστε με θετικό τρόπο, ειδάλλως θα υπονομεύσει την υγεία και τις σχέσεις μας.
          Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους, ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ. Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V, στη Γαλλία, έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να θέτετε υπό έλεγχο τα νεύρα σας και να αποφεύγετε τις εκρήξεις.
          Στυτική δυσλειτουργία: Είναι τα κρουστικά κύματα το νέο μπλε χάπι;

          Μια επαναστατική, ανώδυνη μέθοδος θεραπείας του αιτίου και όχι μόνο του συμπτώματος της στυτικής δυσλειτουργίας αποτελεί η εφαρμογή κρουστικών κυμάτων απευθείας στο πέος. Οι υπέρηχοι (κρουστικά) προκαλούν τη δημιουργία νέων αγγείων σε αυτό, αυξάνοντας την παροχή αίματος, την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια.
          Τι αποκαλύπτουν τα ούρα για την υγεία



          Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση όχι μόνο του ουροποιητικού συστήματος, αλλά γενικότερα της υγείας.
          Χαρακτηριστικά της ούρησης, όπως η συχνότητά της στη διάρκεια του 24ωρου, η ικανότητα του ατόμου να ελέγχει την ανάγκη του γι’ αυτήν και το χρώμα των ούρων, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού.
          Θυμός: Γιατί χάνουμε μερικές φορές τον έλεγχο



          Οι απογοητεύσεις, οι εκνευρισμοί και οι διαφωνίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής, αλλά συνήθως κατορθώνουμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα και να κρατάμε τον θυμό μας σε κόσμια ή έστω ανεκτά επίπεδα. Τι συμβαίνει, όμως, και μερικοί άνθρωποι χάνουν τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες;
          Άπνοια ύπνου: Πότε βοηθάει η ρινοπλαστική;

          Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής έχει το σύνδρομο της άπνοιας ύπνου που παραμένει χωρίς θεραπεία. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι διαταραχές του ύπνου, επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας ατόμων με το σύνδρομο, ενώ το ροχαλητό, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμά του, είναι συχνά αιτία ενδοοικογενειακών προβλημάτων, ακόμα και διατάραξης των ερωτικών σχέσεων του ζευγαριού.
          Γιατί μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν στο κεφάλι ή στα χέρια

          Η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, την αποφυγή της υπερθέρμανσής του και την προσαρμογή στο περιβάλλον. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν και όταν το σώμα τους δεν χρειάζεται δρόσισμα.

          Excimer laser εξαλείφουν τον αστιγματισμό μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς

          Θεαματικά αποτελέσματα, που φτάνουν σε ποσοστό το 80%, έχει η χρήση του EXCIMERLASER στην αντιμετώπιση του αστιγματισμού που εμφανίζεται μετά από μεταμόσχευση κερατοειδούς (διαμπερή κερατοπλαστική)!

          Συμβουλές προστασίας από τα βεγγαλικά

          Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τις γιορτές του Πάσχα, το τελευταίο που σκέφτεται κανείς είναι τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση τραυματισμού από βεγγαλικά. Δυστυχώς όμως οι τραυματισμοί από αυτά είναι αρκετά συνηθισμένοι και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν τα μάτια.
          Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, το 70% των ατυχημάτων με βεγγαλικά αφορούν παιδιά και εφήβους (ηλικίες 10-14 ετών) που σε ποσοστό 90% δεν βρίσκονταν υπό την επίβλεψη ενηλίκων όταν τραυματίστηκαν.

          Οι καπνιστές διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο τύφλωσης

          Όλοι ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και καρδιοπάθεια, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια της όρασης.

          Ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση σοβαρών οφθαλμοπαθειών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

          Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια και την όραση

          Η προσεγμένη διατροφή μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων σοβαρών οφθαλμοπαθειών.
          Οι διαταραχές της όρασης είναι πάρα πολύ συχνές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι περισσότεροι από ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη πάσχει από κάποιο νόσημα που μειώνει την όρασή του.
          Γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με ανοικτά μάτια


          Έχετε ακούσει την έκφραση «κοιμάται με το ένα μάτι ανοικτό»; Η φράση υποδηλώνει ότι ένα άτομο βρίσκεται μέρα-νύχτα σε εγρήγορση, αλλά στην πραγματικότητα ο ύπνος με μισάνοιχτα μάτια δεν σημαίνει πάντοτε κάτι τόσο αθώο.


          Που μπορεί να οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών

          Το κοκκίνισμα των ματιών είναι πολύ συνηθισμένο και συχνά οφείλεται σε αθώα προβλήματα, όπως μια αντίδραση στη σκόνη ή σε ένα αλλεργιογόνο.

          Μερικές φορές όμως μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρό που χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.

          Συμβουλές για προστασία των ματιών μετά τα 40

          Η προστασία της όρασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής μας έως τα βαθιά μας γηρατειά.
          Δυστυχώς, ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών πάσχουν από απειλητικές για την όραση οφθαλμοπάθειες και ο κίνδυνος να χάσουν την όρασή τους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν.
          Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, οι κύριες αιτίες τύφλωσης και χαμηλής όρασης στον δυτικό κόσμο είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το γλαύκωμα.
          Μάτια: Ποια συμπτώματα χρειάζονται άμεσο έλεγχο

          Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να επηρεαστούν από πολλές διαταραχές που κυμαίνονται από μικροτραυματισμό από σκουπιδάκι έως σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

          Μολονότι κάθε επίμονο σύμπτωμα σε αυτά πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό, ιδίως όταν επιδεινώνεται ή/και δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκεί για πολλή ώρα, υπάρχουν μερικά που χρειάζονται άμεση αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μπορεί να οφείλονται σε κάτι σοβαρό που χρειάζεται επείγουσα θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης της όρασης.

          Μάτια: Τι να προσέχουν οι έφηβοι και οι φοιτητές

          Οι μαθητές του Λυκείου και οι φοιτητές έχουν πολλά στο μυαλό τους, αλλά η πολυάσχολη ζωή τους δεν πρέπει να τους κάνει να παραμελήσουν την υγεία των ματιών τους. Ειδάλλως, σε μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστα απρόοπτα.

          Νέας γενιάς Laser κατά του γλαυκώματος

          Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μείωσητης ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ), σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, έχει η θεραπεία με νέας γενιάς laserσε μια μόνο  θεραπευτική συνεδρία!
          Τι συμβαίνει όταν κάνουμε μακροβούτι με ανοιχτά μάτια

          Αν σας αρέσει το κολύμπι και τα μακροβούτια, πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι τα μάτια σας ερεθίζονται αμέσως μόλις τα ανοίξετε κάτω από το νερό. Το αν και ποιοι κίνδυνοι τα απειλούν όμως θα εξαρτηθεί από το που και πως κολυμπάτε.
          Εξέταση των ματιών μπορεί να αποκαλύπτει την επικείμενη άνοια

          Μία συνηθισμένη εξέταση των ματιών μπορεί να «προβλέπει» ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.
          Η συγκεκριμένη εξέταση βασίζεται στον λεπτομερή έλεγχο του πίσω μέρους του ματιού και χρησιμοποιείται για την διάγνωση και την παρακολούθηση πολλών οφθαλμοπαθειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
          Ηλιακή ακτινοβολία: Πόσο σας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου σας;

          Πότε αλλάξατε για τελευταία φορά γυαλιά ηλίου; Αν η απάντησή σας σε αυτό το ερώτημα είναι «πάνε χρόνια, που να θυμάμαι τώρα» είναι πιθανό ότι τα μάτια σας κινδυνεύουν.
          Το ίδιο και αν δεν έχετε προμηθευτεί τα γυαλιά σας από ένα κατάστημα οπτικών, αλλά από υπαίθριες αγορές ή πωλητές, online ή από άλλες μη αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.
          Κερατόκωνος: Νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα

          Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου κι άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του κερατοειδούς δημιουργεί η χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων!
          Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκανστο Παγκόσμιο Συνέδριο Οφθαλμολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη (16 – 19 Ιουνίου), τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική χρήση αυτόλογων βλαστοκυττάρων σε πέντε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά!
          Όραση: Μήπως έχετε αγοράσει επικίνδυνο για τα μάτια στυλό λέιζερ;

          Τον γύρο του κόσμου έκανε πριν από λίγες εβδομάδες η είδηση ότι ένα αγόρι από το Βόλο υπέστη μερική τύφλωση από το παιχνίδι με ένα «στυλό» πράσινου λέιζερ.
          Όπως έγινε γνωστό, το αγοράκι κοίταξε αρκετές φορές την ακτίνα του λέιζερ, με συνέπεια να υποστεί βαριά, μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι και είναι υπεύθυνος για την όραση.
          Πως επηρεάζει το σεξ την όραση

          Όταν κάποιος κάνει σεξ, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι τα μάτια του. Ωστόσο η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να τα επηρεάσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μερικές φορές φθάνει στο σημείο να κοστίζει την όραση.
          Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη τεχνητή ίριδα για τα μάτια


          Την πρώτη τεχνητή συσκευή που αντικαθιστά την ίριδα του ματιού σε περίπτωση απουσίας της ή τραυματισμού ενέκρινε η αρμόδια αμερικανική υγειονομική Αρχή.
          Η συσκευή λέγεται CustomFlex Artificial Iris και αποτελείται από μία λεπτή, αναδιπλούμενη μεμβράνη ιατρικής σιλικόνης, η οποία προσαρμόζεται στο σχήμα και στο χρώμα της φυσικής ίριδας των ματιών κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
          Ήλιος: Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βλάβες στα μάτια

          Ο περισσότερος κόσμος ξέρει πόσο επιβλαβής είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου για το δέρμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι είναι εχθρός και των ματιών, ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ποιοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν.
          ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν οι πρώτοι αντηλιακοί φακοί επαφής

          Τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, οι οποίοι σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).
          H Πωγωνιανή Ηπείρου όπως δεν την είδατε ποτέ ! Μερική άποψη από ψηλά
          Βίντεο 1 από 2: Ευάγγελος Γκόγκος (Vostiniotis)

          VOSTINIOTIS